Најновије

АНА И ВУЧЕВИЋ У УЖЕМ КРУГУ: Лидер напредњака разматра ко ће бити премијер, Недимовић и Мали имају мање шансе

Највеће шансе за премијерску фотељу и даље има актуелна председница Владе Ана Брнабић. Уз њу, кабинету у Немањиној 11 близу је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Милош Вучевић (Фото: Јутјуб)

Како "Новости" сазнају у врху СНС, председник те странке Александар Вучић као могућег премијера разматра и министра пољопривреде Бранислава Недимовића, али су његове шансе да у наредном мандату управља Владом, ипак, мање него Брнабићевој и Вучевићу. Као кандидат за првог човека Владе помиње се и министар финансија Синиша Мали, али извесније је да ће он, као Вучићев човек од поверења, остати на позицији коју тренутно обавља, а коју лидер СНС сматра једном од кључних у остваривању планова које је зацртао.

Иако је Ана Брнабић на позицију премијера дошла као нестраначка личност, уз велику скепсу код већине функционера напредњака, она је у претходне три године знатно ојачала своју позицију, а постала је и чланица Председништва СНС. Вучић не крије да има велико поверење у Брнабићеву и о њој увек говори похвално. Осим што је показала приврженост Вучићу и његовој политици, Брнабићева је поверење преседника СНС "купила" и држањем у кризи изазваној епидемијом вируса корона, као и током протеста дела опозиције.

Премијерка је потврдила да је она један од два главна кандидата за ту функцију у новом мандату, али није открила име другог такмаца.

- То је кандидат из наше странке иза кога бих ја стала у сваком тренутку - рекла је Брнабићева, а у њеним речима су многи препознали управо Вучевића.

Она и раније говорила похвално о другим партијским колегама који би могли да је замене на премијерској функцији и тада је поменула Малог и Недимовића.

Вучевићу у прилог иде то што је Вучић задовољан начином на који је он водио Нови Сад, као и то што је, попут премијерке, показао велику оданост политици председника странке и државе. Њему се већ дуго "предвиђа" укључивање у политику на националном нивоу јер функција коју је обављао претходне четири године није у складу са великим утицајем који има у странци. Зато, чак и да не буде изабран за премијера, готово извесно ће бити део Владе.

Нови премијер свакако ће морати да испуни најмање два услова. С једне стране то мора бити особа која добро разуме економију јер Србија очекује талас економске кризе изазаван пандемијом, али неопходне су јој и добре политичке вештине с обзиром да је значајан део опозиције остао ван институција и сасвим извесно ће наставити да у наредном периоду покушавају да ванинституционалним притисцима доведу до што скоријих превремених избора.

Поред поменутих кандидата, како наши извори наводе, у врху СНС има још оних који себе виде у премијерској фотељи. У том контексту најчешће се помиње министарка саобраћаја Зорана Михајловић. О томе можда сведоче и напетости између ње и премијерке које с времена на време доспеју у јавност. Тако је и пре два дана Михајловићева практично демантовала изјаву Ане Брнабић о могућим кандидатима за председника Владе и евентуалној коалицији СНС са странком СПАС Александра Шапића.

Питање владајуће коалиције такође је и даље отворено. Вучић још није заказао други круг консултација о Влади, али се очекује да то учини наредних дана, посебно зато што се, према незваничним најавама, наредне недеље очекује наставак конститутине седнице Скупштине Србије.

Могућа већина од чак 229 посланика 

Говорећи недавно о коалиционим партнерима, Вучић је практично оставио отворене све четири опције - влада напредњака са мањинама, наставак коалиције са СПС, савез са Шапићем или концентрациона влада која би практично обухватила све парламентарне странке.

Чак и уколико се напредњаци одлуче да Владу праве само са Савезом војвођанских Мађара, који је засад једини известан партнер СНС, имаће комотну већину од 197 посланика (за Владу је неопходно 126 гласова). У случају коалиције за Шапићем, треба додати и његових 11 посланика и то би у збиру било 208. Обнављање савеза са социјалистима значило би нову већину од чак 229 посланика.

Трећина Срба имуна на корону. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА