Најновије

НАГОРНО-КАРАБАХ И СРБИЈА: Азербејџан увлачи Београд у сукоб

Амбасада Азербејџана у Београду саопштила је данас да су све акције које та држава предузима у сукобу са Јерменијом у оквиру сопствених, међународно признатих граница, као и да очекује од Србије да буде на њеној страни у том сукобу.

Азербејџан (Фото: Министарство одбране Азербејџана)

Узимајући у обзир да је Азербејџан од 2008. године подржавао српску позицију по питању Косова на међународној арени, а позивајући се на константну и симултану узајамну подршку Декларацији о пријатељским односима и стратешком партнерству између Азербејџана и Србије и Заједничком акционом плану за стратешко партнерство, азербејџанска страна очекује од српске стране да пружи подршку и да изјаву по овом питању.

Амбасада те земље наводи да су 27. септембра оружане снаге Јерменије почеле паљбу из крупнокалибарског наоружања, минобацача и артиљерије различитог калибра дуж линије раздвајања.

Према подацима Министарства одбране Азербејџана, међу цивилним становништвом и војним лицима има мртвих и рањених, а нанета је озбиљна штета кућама и цивилним објектима.

У циљу спречавања наредне војне агресије Јерменије и обезбеђења сигурности густо насељених подручја дуж линије раздвајања, оружане снаге Азербејџана предузимају контраофанзивне и реципрочне мере, у оквиру права на самоодбрану и у пуној сагласности са међународним хуманитарним правом.

Потпуна одговорност за насталу ситуацију лежи на војно-политичком вођству Јерменије, наводи се у саопштењу Амбасаде.

Јерменско-азербејџански нагорно-карабашки сукоб почео је отвореним територијалним претензијама Јермена на историјске земље Азербејџана и етничким провокацијама 1988. године, а крајем 1991. и почетком 1992. сукоб је ушао у војну фазу, додаје се у саопштењу.

Војна агресија Јерменије резултирала је окупацијом скоро 20 одсто територија Азербејџана, наводи Амбасада.

Како горе азербејџански тенкови, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА