Најновије

УРАДИО ЈЕ ТО ОБАМИ И ТРАМПУ: Американци на опрезу - ево шта им Ким спрема на дан инаугурације Бајдена

Инаугурацију последња два америчка лидера, Барака Обаме и Доналда Трампа, Ким Џон Ун је „поздравио“ ракетним тестирањима. Џоа Бајдена очекује нешто слично, сматра агенција "Блумберг".

Ким Џонг Ун (Фото: РИА)

У року од неколико недеља од инаугурације, Северна Кореја је „поздравила“ последња два америчка лидера тестирањем ракетних или нуклеарних бојевих глава. Аналитичари верују да ће сличан дочек добити и новоизабрани председник Џо Бајден, којег је Пјонгјанг назвао "бесним псом".

Севернокорејски лидер Ким Џон Ун један је од ретких светских лидера који још није честитао демократском кандидату победу на америчким изборима. Значајно је да је председник суседне Кине Си Ђинпинг то урадио у среду.

Иако нема ништа посебно у чињеници да Пјонгјанг не коментарише резултате америчких избора, Ким је ипак одржао низ „невиђених састанака“ са председником Доналдом Трампом, што је довело до значајних промена у односима између дугогодишњих ривалских земаља.

Како "Блумберг" предвиђа, доласком Бајдена на власт, амерички приступ ће се вероватно вратити на пут који је изабрала Обамина администрација. Након што је Ким Џон Ун 2011. године постао вођа Северне Кореје, Америка је одлучила да задржи „стратешко стрпљење“ и не подржава Пјонгјанг у провокацијама. Међутим, за севернокорејски режим разлика ће бити мала. Под Обамом и под Трампом, чак и упркос претњи пооштравањем санкција, Ким је тврдоглаво наставио да ради на свом програму који треба да пружи претњу америчким територијама.

„Ко год да је председник Сједињених Америчких Држава, севернокорејски режим вероватно неће променити своје понашање или изаћи у сусрет САД-у. Нуклеарне ракете никуда неће отићи, Ким ће наставити да их гради и користи нуклеарну уцену, јер је то стратегија која је поуздано деловала деценијама. Па зашто мењати оно што функционише?", тврди бивши сарадник ЦИА-е и стручњак у аналитичком центру „Ранд Корп. Су Ким“.

Неколико месеци након што је Обама дошао на власт 2009. године, Северна Кореја је „тестирала своју снагу“ лансирајући ракету великог домета. Пјонгјанг је Трампов долазак у Белу кућу такође „обележио серијом лансирања балистичких ракета, а у новембру 2017. године тестирао је интерконтиненталну ракету за коју стручњаци кажу да може да досегне до сваке тачке Сједињених Америчких Држава.

Лист сугерише да би у случају Бајдена Ким могао поново да лансира интерконтиненталну балистичку ракету (МБР). Можда ће то бити нова ракета коју је Пјонгјанг демонстрирао на војној паради у октобру. Процењује се да одједном може да носи неколико нуклеарних бојевих глава и да лети са њима до Америке.

Мелиса Хенмен, стручњак за оружје и заменица директора Отворене нуклеарне мреже, организације посвећене умањивању ризика од употребе нуклеарног оружја, каже: „Морају да тестирају нову МБР како би показали својим ривалима да она постоји. И, највероватније ће то учинити када буду спремни. Северној Кореји је потребно да њене МБР буду довољно прецизне да обуздају Сједињене Америчке Државе“.

Пјонгјанг своје нуклеарно оружје види као заштиту од потенцијалног америчког напада. Ким је више пута одбио позив Трампове администрације за потпуно нуклеарно разоружање.

У оквиру своје предизборне кампање, Бајден се заложио за разоружање и америчких савезника и других земаља. Током председничке дебате у октобру, демократа је Ким Џон Уна назвао „бандитом“, али је рекао да је спреман да се састане са севернокорејским лидером ако смањи свој арсенал.

Ентони Блинкен, којег је Бајден прелиминарно именовао на место државног секретара, такође се раније залагао за мултилатерални приступ питању Пјонгјанга и фазно разоружање. У чланку за „Њујорк тајмс“ из 2017. године, Блинкен је писао о могућем договору са Северном Корејом, који би прво захтевао „замрзавање” постојец́ег арсенала, а затим и постепено смањивање нуклеарног програма под контролом посматрача.

Током новогодишњег обраћања, очекује се да Ким Џон Ун наговести какав ће имати приступ према новој Бајденовој администрацији.

Према сазнањима јужнокорејских обавештајних званичника, Северна Кореја је наредила свим својим агентима да не провоцирају током америчке транзиције.

Пјонгјанг је већ јасно ставио до знања да више воли да има сарадњу са Трампом, који се према Киму односио као према једнаком. Између тренутног америчког председника и севернокорејског вође развила се „изврсна хемија“, док је Бајдена назвао „будалом, лишеном елементарних особина човека“.

 

Док нови амерички председник покушава да поправи односе са савезницима које је поткопао Трампов програм „Америка изнад свега“, Ким може показати да има више пријатеља него пре неколико година. Ако су 2017. године Кина и Русија подржале санкције Уједињених нација против Северне Кореје, као одговор на њена нуклеарна испитивања и лансирање ракета, сада Ким има много боље односе са Москвом и Пекингом.

„Овог пута нова тестирања можда неће имати исти ефекат на Уједињене нације. Највећа опасност је да са Северном Корејом уђемо у нови кризни циклус“, упозорава Анкит Панда из Фонда Карнеги за међународни мир. Према његовим речима, тензије би се могле повећати ако Бајден одлучи да одговори на провокације Пјонгјанга демонстрацијом војне моћи.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА