Најновије

ЗАШТО АМЕРИКА ХОЋЕ ДА УЗМЕ КРИМ ОД РУСИЈЕ? Непотопиви носач авиона

Крим се одувек сматрао „непотопивим носачем авиона“, захваљујући којем је могуће контролисати не само читав регион Црног мора, већ и половину Средоземља. О томе је у интервјуу за руску агенцију ФАН говорио Богдан Безпаљко, члан Савета за међунационалне односе при председнику Русије.

Америчка флота (Фото: US Navy)

Дан 18. март је посебан датум за Кримљане. На данашњи дан, пре седам година, Крим и Севастопољ су примљени у Русију као пуноправни чланови. Али мало људи зна да су пре него што је Крим постао део Русије, САД планирале да отворе своју дипломатску мисију на полуострву, изјавио је бивши вршилац дужности министра спољних послова Украјине, Владимир Хандогиј. Према његовим речима, о овој теми се разговарало током председавања Виктора Јушченка.

Разлог за почетак таквих преговора било је одбијање НАТО-а 2008. године да Кијеву достави акциони план за чланство у Алијанси. Према Хандогију, након тога се састао са тадашњим америчким државним секретаром Кондолизом Рајс и потписао повељу о стратешкој сарадњи између Вашингтона и Кијева. Овај документ је садржао, посебно, клаузулу у којој се наводи да је у Симферопољу неопходно створити „неку врсту америчког почасног дипломатског присуства“.

Поред тога, како је за новинску агенцију Регнум рекао бивши официр ЦИА, оснивач организације ветерана америчке обавештајне службе Рејмонд Беркли Мекговерн, НАТО војне базе су требале да се појаве на Криму. Другим речима, ако не и побуна становника Крима, 2021. године америчка застава би се вијорила над Севастопољем, а бродови 6. флоте америчке морнарице били су смештени у његовом заливу.

Треба нагласити да су Кримљани увек били против присуства западне војске на територији полуострва. Од 27. маја до 22. јуна 2006. године, у Феодосији су локални становници протестовали у луци Феодосија како би спречили да се она користи за искрцавање трупа земаља чланица НАТО-а у оквиру вежбе Sea Breeze. Још један протест организовали су Кримљани истовремено на полигону на Старом Криму како се у објекту не би одвијали војни маневри Северноатлантске алијансе.

Заузврат, Богдан Безпаљко је у интервјуу Федералној новинској агенцији рекао зашто Американци желе да поврате Крим од Русије. Према његовим речима, полуострво се одувек сматрало „непотопивим носачем авиона“, захваљујући којем је могуће контролисати не само читав регион Црног мора, већ и половину Средоземља.

„Крим је увек играо веома важну улогу, и војну и политичку. Полуострво се сматра непотопивим носачем авиона Русије, што вам омогућава да контролишете не само читав регион Црног мора и мореузе, већ и половину Средоземља. Јасно је да предност коју је Русија задржала као резултат поделе Црноморске флоте није одговарала Американцима“, рекао је он.

Члан Савета за међунационалне односе при председнику Русије такође је приметио да САД желе не само да истисну Црноморску флоту Руске Федерације и Крима, већ и да закључају руску државу у границама 16. века. .

„Заузврат, Украјина у то време није могла да одржи довољан ниво своје флоте, па је одлучила да Крим преда Американцима. Прво, трансфер је подразумевао да ће одређени чланови украјинске елите добити новчане бонусе. Друго, акције Кијева и Вашингтона биле су усмерене на истискивање Русије са Крима. У принципу, није изненађујуће што је Украјина желела да полуострво пребаци под Американце. То би омогућило да Русија буде потиснута и закључана у границама 16. века“, резимирао је Богдан Безпаљко.

А какав циљ има Турска у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА