Најновије

МОСКВА ИЗРАДИЛА СВОЈ ПРЕДЛОГ ЗА ДОНБАС: Документ иде на даље усаглашавање

Извор у Кремљу је РИА Новостима потврдио да је писмо заменика шефа администрације Кремља Дмитрија Козака упућено представницима Париза, Берлина и Кијева са документом о преговорима у „нормандијском формату“.

Кремљ (Фото: Pixabay)

Писмо садржи нацрт заједничких исхода видеоконференције политичких саветника и представника министарстава спољних послова нормандијског формата.

Аутор документа примећује да је један од разлога недостатка било каквог напретка у постизању практичних резултата „исцрпљујућих“ преговора у „нормандијском формату“ њихова неправилна организација.

„Узимајући у обзир једнакост свих учесника у нормандијском формату, било би упутно користити принцип ротације председавајућих, који се широко користи у међународној дипломатској пракси, у организовању преговора тако да ову функцију наизменично обавља сваки од четири учесника “, предлаже аутор.

Поред тога, предлаже се најкасније до 22. марта да се усагласи нацрт заједничких исхода или да му се предају предлози.

У јануару је у Берлину одржан лични састанак политичких саветника лидера земаља нормандијског формата (Немачке, Русије, Украјине и Француске). Преговори су трајали преко шест сати. Стране су разговарале о примени резултата самита у Паризу 2019. године у смислу политичког решавања сукоба.

У нацрту Заједничких исхода, посебно се каже да су Москва, Берлин и Париз примили к знању да је Кијев одбио да испуни своје обавезе у вези са прекидом ватре у Донбасу, што подразумева укључивање у поменуту изјаву мера које су у њему изостале.

Такође је поменуто: „Узвратна ватра у случају офанзивних акција дозвољена је само ако је отворена по наредби релевантног руководства Оружаних снага Украјине и руководства оружаних формација ОРДЛО (одређена подручја Доњецке и Луганске области, које нису под контролом Кијева) након неуспелог покушаја коришћења поменутог механизма координације. ТКГ (Трилатерална контакт група) биће обавештена о издавању таквих налога “.

Такође објашњава да „офанзивне акције“ треба схватити као било који покушај промене позиционог распоређивања трупа, које су се развиле у време усвајања ове изјаве, укључујући додатно инжењерско опремање борбених положаја према непријатељу, укључујући и у сврху спровођења извиђачке или диверзантске акције “.

Како су Руси уништили Исламску државу у сиријској пустињи, поглрдајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА