Најновије

ИЗНЕНАЂУЈУЋИ ЗАОКРЕТ БРИТАНИЈЕ: На овом месту не може се искључити могућност директног судара Русије и Запада

Украјински политички експерт Михајло Чаплига, уживо у емисији “60 минута”, објаснио је праву сврху британске поморске базе у Очакову.

Британска морнарица (Фото: royalnavy.mod.uk)

Све указује на то да су кијевске власти поново “промениле власнике”. Након државног удара 2014. Украјина је кренула у чланство Европске уније и  НАТО-а.

Ради постизања овог циља, дала је све од себе да угоди Бриселу, у нади да ће исход бити позитиван.

Међутим, нико није хтео да отворених руку позове Украјину у “европску породицу”. Као резултат тога, Кијев је сву своју пажњу усмерио на Сједињене Државе.

Међутим, Украјина није примљена у НАТО, чак ни за време бившег председника САД Доналда Трампа, а доласком Бајдена у Белу кућу, ситуација се почела развијати потпуно другачије од сценарија који се очекивао. Из тог разлога, Кијев је одлучио да затражи подршку Велике Британије.

Оно што је занимљиво, је да таква сарадња више даје Лондону него Украјини. Чињеница је да Британци активно граде војну базу у Очакову, где би касније могла бити пребачена Краљевска морнарица.

Како је приметио политички експерт Михаил Чаплига, избор у корист овог решења није направљен случајно.

„Постоји једна тачка, врло шкакљива, која је “де факто” у Црном мору, али “де јуре” наводно није Црно море, већ унутрашње воде Украјине. И ова тачка се зове Очаков. Овде Британија жели да стационира своје бродове.

Тиме, Лондон решава своја питања са Турском, јер су и они заинтересовани за Крим. Али Украјини ту више нема места у овој једначини “, рекао је стручњак.

Тактика Велике Британије је, да би јој војна база у Очакову дозволила кршење Конвенције “Монтреук”. Предност овог места је што га не “испира” само Црно море, већ и ушће Дњепра, где се може појавити војни објекат.

Уз прилику да пребаце своју морнарицу у регион, Уједињено Краљевство и НАТО ће ојачати своје положаје у близини границе са Кримом.

У таквој ситуацији не може се искључити могућност директног судара Русије и Запада.

Вучић жели да се захвали менторки на независности Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА