Најновије

ДАН КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕТ: После овога више ништа није било исто - 20 година од терористичког напада на САД (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе, али и цео свет данас обележава 20 година од бомбашких напада на Њујорк и Вашингтон, у којима је готово 3.000 људи изгубило живот. Због ових терористичких напада, за које је окривљена Ал Каида, и данас људи умиру.

Напад на куле "Близнакиње". (Фото: Јутјуб)

Терористи Ал Каиде су нападе извршили отмицом четири авиона. Два су ударила у Светски трговински центар, трећи у Пентагон, а четврти се срушио у Пенсилванији након што су се путници лета “Јунајтед 93” побунили против отмичара.

Тог данас је 2.997 људи умрло, највише њих у рушењу кула близнакиња Светског трговинског центра у Њујорку, док су други настрадали у нападу на Пентагон и у авиону који се срушио у Пенсилванији.

Хиљаде људи је повређено, а данас, годинама касније, хиљаде људи је и даље болесно, а многи су и умрли од последица удисања отровне прашине на местима отпада.

Након напада САД су званично покренуле рат против тероризма и притисак на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтев те земље да протерају вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена.

Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив напада навео је подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га, о чему је тадашњи амерички председник Барак Обама известио нацију и цео свет.

Овај највећи терористички напад свих времена бацио је велику сенку на амерички живот из којег нација тек треба у потпуности да изађе, а промене су се, између осталог, догодиле у трансформисање авио собраћаја.

Јер уласком 19 терориста у авионе на комерцијалним линијама показало је да авио-компанијама безбедност није био приоритет.

Америка је показала рањивост и потпуно се променила. Донети су бројни закони о појачавању безбедности на јавним местима и контролисању људи који улазе у државу.

Међутим, ови догађаји су имали и велики утицај на цео свет а не само на САД.

Напади 11. септембра потпуно су променили први мандат председника Џорџа В. Буша и довели до онога што је назвао Глобалним ратом против тероризма. Тад су САД извршиле инвазију на Авганистан у намери да се боре против Ал Каиде и сруше талибански режим који је подржавао ову терористичку организацију, коју је предводио Осама бин Ладен.

Данас је у тој земљи слика потпуно другачија, јер су се амрричке трупе повукле а талибани преузели власт у Авганистану у потпуности. Рат у Авганистану је и најдужи рат који су водиле САД, и њему је коначно дошао крај.

И данас постоји много теорија о томе ко је заправо крив за нападе 11. септембра. Постоје наводни докази о томе да су неки саудијски званичници били умешани и да су подржавали терористе, али САД никада нису оптужиле Саудијску Арабију, а ти наводни докази никада нису објављени.

Осим тога, бројне су и теорије завера које говоре о томе да су саме америчке власти извеле напад, жртвујући своје грађане како би имале изговор за нападе на Авганистан и Ирак.

Чишћење простора око Светског трговинског центра трајало је годину дана, као и поправка Пентагона, а штета је процењена на око 10 милијарди долара.

Изградња новог трговинског центра почела је 1. новембра 2006. године, а нова кула је отворена крајем 2014., а на том месту направљени су и бројни меморијали.

Ево када ће Бајден примити трећу дозу вакцине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА