Најновије

Да ли због потпуног аутсајдера Орбан треба да брине?

Засад је вероватно да ће Петер Марки-Зај стати на црту актуелном премијеру Мађарске на парламентарним изборима 2022. године.

Виктор Орбан (Фото: РИА новости)

Градоначелник маленог мађарског града Петер Марки-Зај, аутсајдер без страначке припадности, према подацима с петине биралишта, води пред лево оријентисаном Кларом Добрев у избору кандидата који ће се на парламентарним изборима 2022. супротставити премијеру Виктору Орбану.

На парламентарним изборима идуће године Орбан ће се, први пут откако је дошао на власт 2010., суочити с уједињеним фронтом опозиционих странака коју чине социјалисти, либерали и некадашња крајња десница, а данас десни центар Јобик.

У четири од 18 изборних јединица у Будимпешти и у четири од 19 жупанија које су гласале у недељу, Марки-Зај је освојио 63.308 гласова, а политичарка Демократске коалиције, правница и дипломирана економистица Клара Добрев, освојила их је 38.227.

Марки-Зај, који се у предизборној кампањи представио као прикладан кандидат и за леве и за конзервативне гласаче, добио је пуно гласова у Будимпешти, а Добрев је остварила предност у руралним пределима, показали су први резултати. Католик, отац седморо деце

За тог 49-годишњака, католика, оца седморо деце с дипломом економије и маркетинга први се пут у политичким круговима чуло кад је победио на изборима за градоначелника 2018. у свом родном граду, упоришту владајуће странке Фидес. Обоје кандидата желе да измене оно што називају Орбановом "нелибералном државом", што подразумева и нене идеолошке темеље, као и мађарски устав те низ важних закона, за које критичари кажу да су Орбану помогли да учврсти своју моћ.

И док Орбан води разне битке с Европском унијом, и Марки-Заy и Клара Добрев настоје да побољшају односе с Бриселом, а обоје се залажу за то да Мађарска у догледној будућности уведе евро.

"Уопштено, Добрев би могла успешније да уједини шест различитих опозиционих странака, но истовремено би требало да се бори за то да на општим изборима привуче независне и десно оријентисане бираче", рекао је Андриус Турса из непрофитне организације Тенео.

"У међувремену би Марки-Заy могао да има бољу стартну позицију када је посреди борба с актуелним премијером Орбаном, но његово релативно ограничено политичко искуство могло би му отежати уједињење опозиционих странака."

О случају четворо мртвих Руса у Албанији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА