Најновије

ВИКТОР ОРБАН АЛАРМИРАО НАЦИЈУ! Открио шта планирају Џорџ Сорош и Вашингтон!

Мађарски премијер Виктор Орбан, који се следеће године суочава са изборима, оптужио је данас Брисел и Вашингтон за покушај мешања у мађарску политику и позвао присталице да бране достигнућа током деценије његове владавине.

Виктор Орбан. (Фото: kurmany.hu)

Орбан је десетинама хиљада присталица у центру Будимпеште рекао да Вашингтон и милијардер ДЖорџ Сорош покушавају да протуре своје људе, мађарску левичарску опозицију, која користи њихов новац, медије и везе.

- Али није важно шта они у Бриселу, Вашингтону и медијима који су дириговани из иностранства желе. Мађари ће сами одлучивати о својој судбини - поручио је Орбан окупљенима на скупу, преноси Ројтерс.

Он је оценио да се Брисел обраћа и третира Мађаре, заједно са Пољацима, као да су непријатељи и да је време да они у Бриселу схвате јачину мађарског народа, кога, како је навео, ни комунисти нису могли да победе.

МТИ преноси да је мађарски премијер, алудирајући на сукобе присталица његове странке Фидес и полиције 2006. на годишњицу револуције 1956. у Будимпешти, рекао да су пре 15 година биле "шок бомбе" на једној страни, насупрот “превареном и пониженом народу" на другој страни.

Обраћајући се присталицама на раскрсници улица Бајчи-Жилинског и Андраши, Орбан је нагласио да су се пре 15 година, управо на данасњи дан и на месту где се одржава скуп, сусрели прошлост и садашњост.

- На једној страни су биле гранате са сузавцем, гумени меци, неидентификована полиција у цивилу и водени топови. На другој страни стајала је преварена и понижена нација која је...поново била принуђена да трпи чињеницу да је лажу ујутро и увече - рекао је Орбан алудирајући на бившу владу социјалиста.

На одвојеном митингу данас у Будимпешти, лидер опозиције Петер Марки-Зај је поручио присталицама да ће његова влада, ако буде изабрана, донети нови устав, сузбити корупцију, увести евро и гарантовати слободу медија, наводи Ројтерс.
- Овај режим је постао морално неодржив... замах који сада имамо требало би да нас одведе до победе априла 2022. - нагласио је Марки-Зај.

Хиљаде присталица мађарског премијера Виктора Орбана и његове десничарске владе окупило се данас у Будимпешти како би пружило подршку мађарском лидеру.

Учесници скупа под називом „Марш мира“, организовали су шетњу улицама кроз центар Будимпеште ка месту где им се Орбан обратио, на дан националног празника којим се обележава 65. годишњица мађарске антисовјетске револуције 1956. године.

Марш је организовала невладина организација Форум грађанског јединства, активни промотер политике Орбанове партије Фидес, која двотрећинском већином доминира у мађарском парламенту од 2010. године, а како су раније поручили циљ је да се демонстрира суверенитет Мађарске према Европској унији, која по њима незаслужено оптужује Мађарску за демократско назадовање.

Овај догађај, наводи АП, мобилише присталице Орбанове владе пред парламентарне изборе следећег пролећа за које је шест највећих мађарских опозиционих странака обећало је да ће оставити по страни идеолошке разлике и формирати коалицију како би се супроставило владајућој странци и да ће истаћи јединственог заједничког кандидата против Фидеса у сваком од 106 изборних округа у Мађарској.

Петер Марки-Зај, који ће предводити уједињени опозициони блок на парламентарним изборима у Мађарској 2022, и који није члан ниједне странке, победио је у другом кругу прелиминарних избора 17. октобра левичарку Клару Добрев, која се потом обавезала да ће га подржати на челу савеза шест опозиционих странака.

Он и други лидери одржали су данас митинг опозиције у Будимпешти, такође на дан националног празника којим се обележава 65. годишњица мађарске антисовјетске револуције 1956. године.

Руси запалили терористичка складишта на северу Алепа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Tанјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА