Најновије

ГАЈИЋ НА ТРАГУ НАПРЕДЊАЧКЕ ПОДВАЛЕ: Власт покушава да уведе вербални деликт

Министарство правде, предложило је измене Кивичног законика којим се заправо уводи ново кривично дело, а све под образложењем заштите новинара. Према речима адвоката Владимира Гајића, поменуте измене су опасне, јер, како каже, на мала врата омогућавају увођење вербалног деликта због изнетог мишљења.

Владимир Гајић. (Фото: Јутјуб)

„Већ смо имали нажалост случај да је Адвокатска комора Београда пре две године предлагала измене Законика о кривичном поступку, које су биле у правцу санкционисања новинара, де факто, због потенцијалног вербалног деликта“, рекао је он за наш портал.

Подсетимо, у образложењу измена Кривичног законика наводи се да он већ сада пружа заштиту новинарима, али да постоји потреба да се она додатно обезбеди. Па се тако нашао предлог у члану  149. став 2, у ком се наводи: „ Казном из става 1. казниће се и ко неовлашћено спречи или омета објављивање путем медија информације од јавног значаја, или ко због објављивања такве информације или мишљења грубим вређањем или залостављањем, дрским или безобзирним понашањем значајно угрози спокојство лица које је информацију или мишљење објавило“. Запрећена казна затвора је до годину дана.

Гајић оцењује да је оваква измена закона опасна, јер се на мала врата, како каже, омогућава увођење вербалног деликта због изнетог мишљења.

„Образложење које предлагач даје, како се ту заправо ради о додатној правној заштити слободе изражавања је лажно. Слобода мишљења и изражавања је загарантована уставом, ово је пре свега претња, да можете кривично одговарати у случају било какве полемике са неким ко износи информације од јавног значаја, уколико на тај начин угрозите његово спокојство што је субјективни осећај. Каква је стварна намера предлагача види се и по томе што се поступак сада покреће по службеној дужности. Дакле, још једна измена која долази са политичком позадином и која је пре свега одраз некомпетентности предлагача“, закључује саговорник.

Чувени турски дронови “Бајрактар ТБ2” повучени из Сирије – Постали бескорисни јер су им Руси прочитали кодове! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА