Најновије

АМЕРИКА РАЗМАТРА И “НУКЛЕАРНУ ОПЦИЈУ”: Састављен прилично агресиван пакет санкција за Русију

АМЕРИЧКИ председник обећао је да ће Владимиру Путину „веома, веома отежати” напад на Украјину усред сталних навода у штампи и у Белој кући да Москва планира офанзиву на Кијев.

Кремљ је снажно одбацио ове тврдње, обећавајући да не представља претњу ни једној држави.

Званичници Бајденове администрације разматрају широк спектар опција за могуће санкције Русији како би је одвратиле од наводног плана за инвазију на Украјину, објавио је ЦНН. Потенцијалне опције наводно укључују санкције против недефинисаних „чланова Путиновог ужег круга”, руских енергетских компанија и банака. На мети би могао бити и руски државни дуг, тврде извори.

Према ЦНН-у, Бела кућа је такође разматрала потенцијалну „нуклеарну опцију“ – одсецање Русије од СВИФТ-а (СWИФТ) – светског система међубанкарске комуникације који се користи у међународним преносима новца и трансакцијама. САД су примениле сличну меру против Ирана под председништвом Доналда Трампа, отежавајући тој земљи трговину са другим члановима међународне заједнице.
-Саставили смо прилично агресиван пакет, рекао је један званичник за ЦНН.

Није донета коначна одлука о пакету санкција који би могао да се примени у случају руске инвазије на Украјину, навео је Си-Ен-Ен. Бела кућа наводно разговара о казненим мерама са својим европским партнерима, који су чвршће повезани са руском економијом, ради координације акција. Европски парламент усвојио је раније ове године предлог који садржи „нуклеарну опцију“ сличну оној о којој се размишља у Белој кући.
Истовремено, Бајденова администрација страхује од могућих последица увођења великих санкција Москви, посебно у енергетском сектору. Многе европске државе се ослањају на испоруке гаса из Русије због скока цена и недовољно попуњених резерви гаса. Москва је такође постала други највећи извозник нафте у САД 2021. и остаје један од највећих добављача дизела за земљу. Ово последње помаже да се растуће цене горива држе под контролом.

Страх је да Русија тада покушава да узврати заустављањем производње, рекао је за ЦНН неидентификовани високи амерички званичник.

Кремљ је више пута јавно негирао могућност коришћења својих енергетских ресурса као геополитичког оруђа притиска. Међутим, нејасно је како САД или земље ЕУ уопште планирају да купују расположиви руски гас, нафту и гориво код банака у земљи које су искључене из СВИФТ система и на тај начин не могу да примају уплате.

Извор:Novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА