Најновије

“Република Српска у петак одлучује да ли ће је бити”

Трибина “Репубила Српска враћање отетих уставих надлежности”, одржна је данас у Беграду, а њени учесници – истакнуте дипломате, порофесори и аналитичари оценили су да је 10. децембар, када ће седница Скупштине РС бити посвећена враћању енитетских надлежности “Дан Д и историјски дан за РС”.

Грб РС (Фото Влада РС)

– Предстојећа посебна седница Народне скупштине у Бањалуци, о враћању ентитетских надлежности за РС има историјски значај…Српска одлучује да ли ће живети пуним уставним капацитетом или је неће бити – рекао је политиколог Ненад Кецмановић.

На трибини на којој су говорили и члан Председништва БиХ Милорад Додик, дипломате Дарко Танасковић и Владислав Јовановић и, између осталих и шеф представништва РС у Србији Млађен Цицовић, Кецмановић је подсетио да је РС све оспорено па и име.

Зато је нагласио да је то заседање Скупштине дан Д за РС.

Цицовић је изјавио да до потписивања Дејстонског споразума БиХ није постојала.

– Важно је на почетку сваког разматрања о стању у БиХ подсетити на чињеницу да је БиХ државна заједница настала у Дејтону и да до потписивања Дејтонског мировног споразума није било никакве државе БиХ у садашњим оквирима, јер је до Дејтона то била територија настала разбијањем СФРЈ – рекао је он.

Додао је да је важно рећи и да БиХ нема уставно-правни континуитет јер је Устав БиХ део међународног правног документа, а не производ политичког и институционалног договарања и усаглашавања и проглашења у органима БиХ.

Будућност БиХ и за Србе и за Бошњаке, и за Хрвате, могућа је само у доследној примени Дејтонског спразума – анекса 4 Устава БиХ, рекао је он на тој трочасовној трибини.

Према речима Цицовића, иницијатива Српске за враћање отетих уставних надлежности и повратак изворном Дејтонском споразуму једини је пут ка успостављању владавине права и унутрашњег дијалога као основа за опстанак БиХ и будуцност РС у таквој БиХ.

Нагласио је да су храброст и истрајност члана Председништва БиХ Милорада Додика, “уз савршене лидерске способности, довели прво до стварања услова у којима је постало могуће то предложити, а потом и мобилисати српску политичку и народну снагу да истрају у намери враћања одузетих надлежности РС”.

Цицовић је додао да су ненадлежни органи протеклих 26 година својим одлукама мењали уставну структуру БиХ, преносећи надлежности са РС на ниво БиХ.

– Република Српска жели БиХ састављену од два ентитета – РС и Федерације БиХ, жели БиХ мира и сарадње, равноправности и слободе, што је могуће само повратком на изворни Дејтонски споразум – рекао је он и истакао да је важно да је Србија јака и стабилна, а да је једнако важно свесрпско јединство, јер је овај посао највиши ниво народног и државног интереса и само јединствени и сабрани можемо сачувати РС.

Диломата Јовановић навео је да се последњи узбуркани политички развој у БИХ мора посматрати у троуглу БиХ-Србија-КиМ.

– Дејтонски споразум је намерно, као једино могуће прихватљиво решење за три непомирљиво сукобљена народа створио БиХ као лабаву унију два ентитета и три конститутивна народа – рекао је он.

Јовановић је оценио да ће јавни про-бошњачки ставови, због очигледне анахроности, имати у процесу стабилизовања БиХ све мање подршку својих запдних пријатеља, укључујући и Турску, због ширих и економских и геополитчких интереса на Балкану.

Професор и дипломата Дарко Танасковић каже да ће правно и политиколошки бити занимљиво анализирати примењени механизам прокријумчарених и произвољних одлука, њиховог наметања и кажњавања непоћудних, којим би се једна постконфликтна и потенцијално “проконфликтна” двоентитетска и тронационална државна заједница превела у унитарну државу.

Нагласио је да је најважније да се тај процес заустави, и његови учинци преиспитају и до могуће мере легалиним путем пониште.

– У противном дејтонска БиХ нема изгледнију перспективу, а БиХ као држава никакву – рекао је Танасковић.

Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА