Најновије

Крију предмет од јавности: Цвијанову смрт тужилаштво претворило у аферу

Епопеја Ивана Нинића, београдског адвоката који месецима покушава да докучи шта се заправо догодило са Владимиром Цвијаном, адвокатом и бившим функционером Српске напредне и Демократске странке, за чију смо сумњиву смрт сазнали са три године закашњења, настављена је након последњег потеза Вишег јавног тужилаштва у Београду које "није у могућности" да Поверенику пружи увид у предмет.

Владимир Цвијан (Фото: Јутјуб)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је, поступајући по жалби адвоката Ивана Нинића, затражио од ВЈТ да му, ради неспорног и потпуног утврђивања чињеничног стања и доношења правилне и законите одлуке по жалби, достави на увид списе из предмета о Цвијану, како би донео одлуку о Нинићевој жалби. Међутим, Тужилаштво је обавестило Повереника да „није у могућности“ да му достави списе из тог предмета, осим, како су навели, када су испуњени услови предвиђени Законом о кривичном поступку и Законом о јавном тужилаштву.

Повереник је Нинића обавестио да се дописом обратио Министарству државне управе и локалне самоуправе, Управном инспекторату, Секотру управне инспекције Београд са обавештењем и иницијативом за спровођење надзора код ВЈТ. Поред тога, Повереник захтева покретање прекршајног поступка против одговорног лица у органу јавне власти.

Нинић је, подсетимо, у више наврата покушао да изврши увид у документа која се налазе у предмету, а Више јавно тужилаштво је укупно три пута то одбило, да би потом Повереник поништавао те одлуке као незаконите.

Вероватно јавности најинтересантнији тренутак био је када је, на питање Ивана Нинића упућено ВЈТ да каже који је заменик јавног тужиоца кобног дана био на увиђају када је пронађено Цвијаново тело, тужилаштво одговорило са – заменик вишег јавног тужиоца, не наводећи његово име и презиме иако је то очигледно била сврха питања, чиме су јасно ставили до знања Нинићу и целој јавности да немају намеру да откривају ништа више од онога што је у јавност пуштено кроз канале режимских медија.

Нинић је касније добио одговор и интересантно је да је у питању била заменица ВЈТ Весна Петровић, чије се име више пута појављивало у јавности. Навео је да је у питању тужитељка која је својевремено затворила случај „Хајат“, у чијој је соби, након једне естрадне прославе, пронађен леш Иване Бодрожић, блиске пријатељице власника ТВ Пинк Жељка Митровића.

Обдукциони налаз потписао бивши помоћник Златибора Лончара

Куриозитет је и то да је, током Нинићеве борбе против тужилачких ветрењача, откривено и да је обдукциони налаз потписао бивши помоћник министра здравља Златибора Лончара Зоран Михаиловић. Нинић је тада, коментаришући овај податак за наш портал, рекао да је незахвално прејудицирати било шта, али и то да је превише случајности.

„Ипак, ја не верујем у случајност да је др Михаиловић тог дана био ангажован тек тако. Симптоматично је да имамо човека који је до тог периода био помоћник министра здравља Златибора Лончара. Превише је случајности у самом предмету али како испливавају нека имена, упућује нас и на закључак зашто је сад све под велом тајне. Након тога, др Михаиловић је са места асистента, на ком је био у тренутку када је извршена обдукција паралелно са функцијом помоћника министра, напредовао у професора“, казао је Нинић.

Подсетимо, јавност у Србији је тек средином марта сазнала да се Цвијан утопио јануара 2018. године, што је изазвало бројне сумње. Цвијан је био истакнути политичар, који је био заступљен у јавном животу Србије, па се тако поставило питање како је могуће да нико од његових сарадника, протеклих година, није поставио питање где се он налази. Након што је осванула информација да се он утопио јануара 2018. године, затим да је кремиран на захтев оца, а потом и да му на надгробној плочи пише само име, почело је да се спекулише шта заиста стоји иза смрти Владимира Цвијана.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА