Најновије

НАСА У СТРАХУ: Кина преузима Месец?

Кина је убрзала темпо свог свемирског програма у прошлој деценије, с фокусом на истраживање Месеца, што је изазвало негодовање НАСЕ.

Фото: pixabay.com

Шеф НАСА-е рекао је да би Кина могла да преузме Месец као део војног програма те додао да је Кина увек позивала на изградњу заједнице навија у свемиру. Кина је одбацила његове изјаве као неодговорне оптужбе.

Кина је извела своје прво слетање на Месец без посаде 2013. године и очекује да ће лансирати ракете довољно моћне да пошаљу астронауте на Месец крајем ове деценије.

"Морамо бити веома забринути што Кина слеће на Месец и говори: "Сада је наш, а ви се склоните'" рекао је директор НАСА-е Бил Нелсон за немачки лист Билд у интервјуу објављеном у суботу.

Шеф НАСА-е рекао је да је кинески свемирски програм војни програм и да је Кина другима украла технологију и идеје.

"Ово није први пут да је шеф НАСА-е игнорише чињенице и неодговорно говори о Кини. Америчка страна је константно стварала клеветничку кампању против нормалних и разумних напора Кине у свемиру, а Кина се одлучно противи таквим неодговорним примедбама. Кина је увек промовисала изградњу заједничке будућности за човечанство у свемиру и противила се свакој утрци у наоружању у свемиру", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ђао Лиђијан.

У оквиру свог програма Артемис НАСА планира 2024. да пошаље мисију с посадом у орбиту Месеца и слетети с посадом у близини јужног пола Месеца 2025. године.

Ове деценије, Кина планира мисије без посаде до јужног пола Месеца, пише Ројтерс.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА