Најновије

НАЈЦРЊЕ ПРОГНОЗЕ БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ: Чак 5.000 џихадиста спрема нападе на ЕУ!

Терористичке ћелије у Европи бројније су него што се мислило. Бомбаши спремају нове самоубилачке нападе, страшније од оног у Бриселу, у којем је умрло 34 људи, упозорава, шеф Европола Роб Ванрајт.

Џихадиста (Фото: Јутјуб)

Мрежа од најмање 5.000 џихадиста Исламске државе спрема нападе широм Европе, упозорио је јуче шеф Европола Роб Ванрајт. Он је истакао да су ћелије терориста у ЕУ много бројније него што се мислило и да се бомбаши спремају нове самоубилачке нападе, опасније од оног у Бриселу, који је однео животе 34 људи.
Вајнрајт је казао да џихадисти нису само претња Француској и Белгији, већ и другим земљама ЕУ.
- Последњи напади у Бриселу показали су нову, агресивну стратегију милитаната ИД према Европи. Њихова мрежа је раширенија него што смо мислили. Тешко је проценити колико је терориста у овом тренутку спремно за нападе, али имамо сазнања да у Европи има око 5.000 исламиста, који су се вратили са фронта из Ирака и Сирије - рекао је шеф Европола.
Поред европских безбедњака, и ирачке обавештајне службе упозоравају на обучене џихадисте који у ЕУ чекају тренутак да нападну. Према њиховим подацима најмање 440 бомбаша-самоубица ИД у наредним месецима планира крвопролића на Старом континенту.
- Терористичке ћелије организоване су у свим већим европским градовима. Њихов главни циљ је да изведу што више напада како би утерали страх у кости Европљанима и приморали шефове ЕУ да потроше много новца на антитерористичке операције. Лидери џихадистичких ћелија су пореклом углавном са Севера Африке, али су рођени и живе у Француској, Белгији и Немачкој - открио је неименовани званичник ирачке обавештајне службе.
Исти извор је додао да је ИД прошле године у Ираку и Сирији организовао посебне командне центре у којима обучава бомбаше са циљем да нападну Запад.
- Током 2014. самоубилачке мисије су припремане само неколико недеља. Стратегија се сад променила, те су основане специјалне јединице за самоубилачке мисије - казао је ирачки званичник.
Француска полиција је претходно саопштила да џихадисти који су у новембру убили 132 особе у Паризу и они који су извели покољ у уторак у Бриселу припадају истој терористичкој ћелији.
- У питању је ћелија од 90 камиказа терориста, који су се са ратишта из Сирије прерушени у избеглице преко Медитерана вратили у ЕУ. Центар ћелије се налази у Бриселу. Њој припада Салах Абдеслам, једини преживели од осморице нападача на Париз, који је прошлог петка ухапшен у Бриселу. Заједно с њим ћелију су чинила и браћа Ел Бакрауи, који су се разнели на аеродрому и у метроу у Бриселу, као и њихов саборац Наџим Лашрауи, који је такође страдао у самоубилачкој мисији - навели су француски обавештајци.
Подсетимо, покољ у Бриселу пре три дана извела су четворица џихадиста. Ибрахим ел Бакрауи и Наџим Лашрауи разнели су се на аеродрому и Бриселу. Ибрахимов брат Халид сат и по времена касније активирао је самоубилачки појас на метро станици Малбек. Четврти џихадиста, који још није идентификован, поставио је кофер са експлозивом на аеродрому и побегао, а полиција за њим трага.

Један од терориста побегао из метроа

Белгијска полиција трага за могућим терористом који је са бомбашем-самоубицом Халидом ел Бакрауијем учествовао у нападу на метро станици Малбек. Службе безбедности објавиле су фото-робот осумњиченог који је снимљен камерама у подземној железници са великом торбом, вероватно пуном експлозива. Његова улога у крвопролићу тек треба да се утврди.
- Сумњамо да је и тај осумњичени планирао да се разнесе заједно са Ел Бакрауијем, који је ушао у један од возова и активирао самоубилачки појас. Иако је код себе имао велики кофер, мистериозни терориста није ушао у воз - рекао је извор из безбедносних служби.

Одбијене оставке министара

Белгијски министри унутрашњих послова и правде Жан Жамбон и Коен Генс понудили су јуче оставке због пропуста у раду. Међутим, премијер Шарл Мишел их је одбио.
- Жамбон и Генс осећају да нису били на висини задатка јер су џихадисти ИД успели да изведу двоструки самоубилачки напад на аеродрому и у метроу у Бриселу. Посебан проблем је и то што је Турска изручила Белгији бомбаша Ибрахима ел Бакрауија и упозорила да је он терориста, али власти у Бриселу на то нису реаговале - рекао је извор из белгијских безбедносних служби. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА