Најновије

"Сарадња са БРИКС-ом је пут за излазак из дужничког ропства"

Листа “За слободну Србију - Заветници - Милица Ђурђевић” саопштила је да се залаже за промену неолибералног привредног модела, за који тврде да је у Србији произвео "привредну и социјалну кризу, пљачкашку приватизацију и распродају националног богаства, велику незапосленост и гушење домаће производње".

Непремостив зид за Запад - БРИКС (Илустрација: mo.be)

Они наводе да је први неопходан услов за излазак Србије из дужничког ропства је ревизија кредитних аранжмана са Светском банком и ММФ-ом и креирање стратегије за управљање јавним дугом. - Као алтернативу ММФ-у, који као кредитор врши притисак на примену неолибералних постулата, залажемо се за сарадњу са БРИКС-ом. БРИКС је међународна организација економског и финансијског карактера која почива на начелима равноправности својих чланова, поштовању међународног права и принципа о сувереној једнакости држава. То је политичка, економска и финансијска алтернатива на глобалном нивоу организацијама попут ММФ-а и Светске банке које су последњих деценија кроз своју праксу показале тежњу ка преласку на наднационалне механизме одлучивања, који негирају економски и финансијски суверенитет држава. Чланице оснивачи БРИКС-а су управо оне државе које су у последњих 10 година оствариле највиши темпо економског раста. Постојање сопствених и од Светске Банке и ММФ-а независних инвестиционих институција БРИКС-а попут Нове развојне банке и Фонда резервних валута омогућава мањим државама (међу које спада и Србија) активно учешће у глобалним привредним токовима, нарочито са аспекта већих повољности у процесу страних инвестиција и кредитирања домаће производње - наводе Заветници.

Они подсећају да је за последње четири године међусобна трговинска размена земаља БРИКС повећана је за преко 50 посто. - Како су инвестиције у савременом свету веома дефицитарне управо Србија, која има и традиционално пријатељске односе са Русијом, али и другим земљама БРИКС, може продубљивањем своје геополитичке сарадње у том правцу, добрим делом решавати свој проблем дефицита инвестиција. Развијање сарадње са БРИКС-ом јача економску позицију Србије и пружа јој одређену економску безбедност јер се на тај начин наша домаћа економија штити од једностраних економских аранжмана који нам се намећу од стране ММФ-а. За разлику од ММФ, Нова развојна банка БРИКС-а ће функционисати по принципу директних учешћа кредитора у пројектима за које се одобравају средства, па је стога даваоц кредита и заинтересован за успешност привреде примаоца кредита. Сарадњом са чланицама БРИКС-а које су уједно и чланице ОДКБ-ја и Шангајске организације Србија поред свог економског положаја штити и своје државне и националне интересе - саопштавају Заветници. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА