Најновије

(УЗЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) У нападу у Кабулу убијено најмање 29 особа и десет новинара

Најмање 29 особа, укључујући 10 новинара, убијено је, а десетине рањено након што су две експлозије погодиле Кабул, саопштили су авганистански званичници.

Кабул (Фото: Јутјуб)

Одговорност за напад преузела је милитантна група такозвана Исламска држава.

У одвојеном инциденту, новинар авганистанског сервиса ББЦ, 29-годишњи Ahmad Shah убијен је данас из ватреног оружја у провинцији Кост док се враћао кући, саопштио је ББЦ. Страдао је и фотограф АФП.

Полиција је саопштила да је 45 рањених одвезено у локалне болнице и страхује се да би број жртава могао бити већи.

Министарство здравља Авганистана објавило је да је бомбаш самоубица на мотору активирао експлозив у близини обавештајне агенције.

Након 20 минута други бомбаш самоубица, претварајући се да је новинар, се разнео на самом улазу у Министарство грађевинарства и урбанизма у тренутку када су запослени долазили на посао.

Новинари Радија Слободна Европа Abadulah Hananzai и Moharam Durani су погинули, а седморица колега из других медијских организација је страдало у другом нападу.

АФП је потврдио да је међу погинулима Shah Maraia, главни фотограф ове агенције у Кабулу. У истом нападу погинуо је још један новинар те агенције.

Новинар Радија Слободна Европа Sabawoon Kakar је међу тешко рањенима. Ампутирана му је нога и у врло тешком је стању.

Агенција АП је, цитирајући гласноговорника полиције у Кабулу  Hashmata Stanekzaja, објавила да су четири полицајца погинула у нападу.

Милитанти „Исламске држве“ преузели су одговорност за нападе, до којих је дошло неколико дана након што су талибани поражени у офанзиви владиних снага, одбијаћи позиве владе на мировне преговоре.

„Најоштрије осуђујемо кукавичке нападе у Кабулу које су извели бомбаши самоубице који су убили и ранили припаднике снага сигурности и невине цивиле, укључујући и новинаре“, изјавио је заповедник америчких и НАТО снага у Авганистану, генерал John Nicholson.

„Но, непрјатељи Авганистана не могу победити. Акције попут ове само додатно ојачавају нашу одлучност и спремност да помогнемо становницима Авганистана“, додао је генерал у саопштењу.

Шеф полиције у Кабулу Dawood Amin изјавио је да су подручје око места напада, где се налазе многи страни уреди, затворил и да је у току истрага.

РСЕ подсећа да су се ови напади десили седам дана након самоубилачког напада у којем је убијено 60, а више од 120 људи рањено испред регистрацијског центра за изборе у Кабулу. ИД је преузела одговорност и за тај напад у, већински шиитском делу Кабула 22. априла. Терористи су покушали да побегну али су их сиријски авиони сустигли! ПогледајтеОВДЕ како су изгледали удари. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА