Најновије

ИРАН АМЕРИМА: Нећете успети да срушите власт у Техерану! Никад више!

Ирански министар спољњих послова Мохамед Џавад Зариф рекао је да акцијској групи за Иран у саставу Стејт Департмента којој је циљ рушење власти у тој исламској републици "неће успети". 

Иран (Фото: Ria)

Зариф је говорио приликом 65. годишњице пуча којим је уз помоћ САД збачен демократски изабран ирански премијер. На ту су годишњицу међу Иранцима су посебно изражени антиамерички осећаји.

Упоређујући нове санкције које је увео амерички председник Доналд Трамп, с пучем из 1953. којим је свргнут премијер Мохамед Мосадег, Зариф је нагласио да Иран неће допустити да се историја понови.

Амерички државни секретар Мајк Помпео у четвртак је именовао политичког саветника Брајана Хука као посебног представника за Иран и поставио га на чело радне групе која ће координирати Трампову кампању стварања притиска на ту блискоисточну државу.

Зариф је на Твитеру написао: "Пре 65 година САД је збацио демократски изабрану владу др. Мосадега, вратио диктатуру и подчинио Иранце у следећих 25 година. Сада 'радна група' сања да учини исто путем притиска, дезинформација и демагогије. Никад више."

САД и Велика Британија оркестрирале су уклањање Мосадега након што је одлучио националисати иранску нафтну индустрију. На власт су вратили западу склоног шаха Мохамеда Резу Пахлавија који је збачен у Исламској револуцији 1979. године. 

Председник иранског парламента Али Ларијани истакнуо је да је тај пуч најбоља историјска лекција како се не сме веровати Американцима. 

"Како се усуђујете да говорите о слободи иранског народа с вашом мрачном историјом пуча и именовања марионетског тоталитаристичког режима", преноси агенција ИРНА његове речи о владавини шаха. 

"Американци уводе санкције, али тврде да подржавају слободу, људска права, светску и регионалну сигурност", додао је Ларијани. 

Пучем из 1953. отворена је рана иранског односа са Западом. Медлин Олбрајт је као америчка државна секретарка у марту 2000. постала прва висока америчка званичница која је признала улогу Вашингтона у пучу, прозвавши га "сметњом у иранском политичком развоју". 

Вашингтон и Техеран од пада шаха не одржавају дипломатске односе. Дугогодишње нетрпељство делом се ублажило међународним нуклеарним споразумом између Ирана, тадашњег америчког председника Барака Обаме и пет других светских сила. Ипак, напетости су се вратиле након што је Трамп једнострано повукао САД из тог договора из 2015.

Прочитајте ОВДЕ какав то жесток одговор Америма спрема Иран.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте упоређење војне моћи Ирана и САД из 2018. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА