Најновије

Гугл најављује да ће одузети лиценцу Хуавеју! А ево шта ће бити са онима који већ имају овај телефон!

Ако се оствари претња која стиже из САД, телефони Хуавеја нец́е више имати приступ многим популарним апликацијама. Та кинеска компанија под огромним је притиском САД због својих наводних веза са властима у Пекингу.

Хуавеј (Фото: Јутјуб)

Амерички технолошки гигант Гугл саопштио је у недељу (19.5.) да повлачи лиценцу Хуавеју за коришћење Андроида, оперативног система за мобилне телефоне. Уколико до тога дође, кинеска компанија мораће да користи софтверску верзију система са отвореним кодом.

Нови паметни телефони Хуавеја више нец́е имати приступ услугама као што су Џимејл, мапе и Јутјуб, као и безбедносна ажурирања (упдате).

Ипак, људи који већ поседују Хуавеј телефоне моћи ће да користе и ажурирају апликације које су већ преузели.

Прошле седмице, амерички председник Доналд Трамп потписао је одлуку којом се америчим компанијама забрањује да користе телекомуникацијску опрему коју су направили „страни противници“, односно фирмама за које се сматра да представљају ризик по америчку националну безбедност. Трамп је кинеску компанију тиме практично ставио на црну листу ускрац́ујуц́и јој приступ тржишту САД и истовремено ограничавајуц́и могућност продаје америчких компанија.

„Ми се придржавамо тог налога и разматрамо могуће последице“, изјавио је портпарол Гугла.

Хуавеј: „Спремни смо за то“

Компанија Хуавеј доспела је под огроман притисак САД након што су се појавиле информације да она дозвољава кинеским обавештајним агенцијама да користе тзв. „бекдорс“ у софтверу. На те оптужбе хитно је одговорило министарство спољних послова осуђујући „западну хистерију“ око Хуавеја.

Оснивач и генерални директор фирме Рен Женгфеј одбацује притиску САД. Он је прошле недеље изјавио да се његова компанија „већ припремила за овако нешто“.

„Нисмо урадили ништа што крши закон“, рекао је Рен јапанском дневном листу „Никеи“. „Очекујемо да би раст Хуавеја могао да се успори, али само незнатно“.

Према извештајима америчких медија, Хуавеј је већ развио сопствени оперативни систем који ће почети да користи у случају да изгуби приступ Гугловим и Мајкрософтовим услугама.

Прочитајте ОВДЕ какав ће то указ потписати Трамп а тиче се кинеског гиганта.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА