Најновије

ЛАВРОВ ОШТРО ОЦЕНИО ПОЛИТИКУ САД: "Они сеју хаос и потпаљују сукобе у различитим деловима света"

Током управо окончане дводневне конференције посвећене бившем руском премијеру и министру спољних послова Јевгенију Примакову, скоро 100 истакнутих спољнополитичких експерата, дипломата и политичара, изложило је своје гледиште о теми конференције: „Повратак конфронтације – има ли алтернативе“.

Сергеј Лавров (Фото: ria.ru)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров у свом обраћању учесницима, оценио да је деловање САД главни дестабилизујући фактор у свету. Методи САД су „архаични и једнолични“ и сви се своде на притисак, било политички, економски или војни, не само на противнике, него и на партнере.

„У покушају да обезбеде једнострано геополитичко преимућство, сачувају статус једног центра одлучивања са сагласношћу или директном подршком својих савезника, САД настављају да наносе снажне ударце међународном поретку безбедности који је створен после Другог светског рата. Они настоје да потпуно униште или да подведу под своје уске циљеве контролу над наоружањем, сеју хаос и потпаљују сукобе у различитим деловима света“, рекао је руски министар спољних послова, оцењујући да је улога САД деструктивна.

На конференцији су учествовала и двојица представника земаља средње Европе, некадашњи пољски председник Александар Квашњевски и бивши словачки премијер Микулаш Дзуринда. Обојица су прво истакли да се у Москви налазе после дуго времена – Квашњевски после 14, а Дзуринда после 16 година.

Обојица су у својим иступима, за разлику осталих учесника, негирали кризу Европске уније и либерализма. Квашњевски је закључио да постоје нови центри утицаја у глобалној политици, „тако да је водећа улога САД окончана“, јер се сада уз њу налази и Кина, док Русија и Индија „показују много амбиција“.

Иако се многи питају шта ће бити са ЕУ, „она ће да преживи, иако многи у Русији мисле да ће да пропадне“, рекао је бивши пољски председник. Постоји криза, али она није „смртоносна, нити драматична“, јер, иако су популисти освојили 25-30 одсто гласова, то је мање од очекиваног, а европске вредности још подржава 70 одсто Европљана.

Бивши шведски премијер Карл Билт рекао је да је умерени оптимиста. Европски избори, који су највећи избори у свету, упркос очекивањима медија и САД да ће доћи до значајног раста политичких снага, нису то потврдили, осим у Италији и Француској. Билт се изјаснио против санкција Русији, али је подсетио да је и Русија користила санкције.

Оно што посебно „дубоко забрињава“, јесте што су доведени у питање сви уговори о ограничавању нуклеарног наоружања. То ствара велике ризике дестабилизације.

Потпредседник Атлантског савета Метју Бероуз приметио је да „почиње нови хладни рат Русије и Кине“. Какав ће он бити, много зависи од става Кине. Ако се постигне споразум, напетости ће се стишати, али не потпуно уклонити, јер ће се преселити у друге регионе света.

Кина ће бити војна сила, али то није главна ствар. Најважнија ствар је технолошко питање. Осим кратког периода после лансирања совјетског „Спутњика“, САД је сматрала себе технолошким лидером света. У Вашингтону постоји страх да САД технолошки заостају за Кином.

Једини начин да се безбедност Америке осигура, јесте њено првенство. Амбасадор Шри Ланке у Москви Сајед Казем Саџапур у више наврата у својим укључивањима у расправу подсећао је на понашање међународних фактора и западних сила током догађаја у Југославији и оштро критиковао спољно наметање промена унутрашњих граница, напад НАТО на Југославију, окупацију Косова као дела територије Србије и проглашење независности те територије.

Нова Путинова изјава на самиту ШОС-а! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА