Најновије

ИРАЧКИ ПАРЛАМЕНТ ХОЋЕ ДА ИХ ПРОТЕРА! АМЕРИ ОДГОВАРАЈУ: "Овде смо за ваше добро"

Америчко министарство одбране тврди да њихово војно присуство Ирак чини сигурнијим и "просперитетнијим", упркос позивима ирачких посланика на одлазак свих страних снага из земље и све већим тензијама са Ираном.

Америчка војска (Фото: Јутјуб)

"У овом тренутку, не постоје планови америчке војске да се повуче из Ирака", рекао је помоћник министра одбране САД Џонатан Рат Хофман новинарима на прес конференцији.

Званичник је рекао да је америчко присуство у земљи „корисно“ за Ирак и „да ће наставити да води повећаној безбедности и просперитету за ирачки народ“.

Упркос Хофмановом уверењу, његове речи изгледају у супротности са ирачким парламентом, који је 5. јануара донео необавезујућу резолуцију, којом се тражи од премијера Адила Абдула Махдија да откаже захтев за војну помоћ од коалиције коју предводе САД.

Гласање је уследило два дана након што је у америчком нападу беспилотним летелицама убијен ирански генерал Касем Сулејмани и Абу Махди ал Мухандис, заменик команданта ирачких милиција које подржава Иран, када је њихов конвој напуштао багдадски аеродром. Тог дана, Сулејмани је планирао да се састане са ирачким премијером.

Иран се осветио за Сулејманијеву смрт, испаливши неколико балистичких ракета на ирачке базе у којима су стациониране америчке снаге.

Америчке снаге се налазе у Ираку од 2003. године, када је коалиција под вођством Вашингтона напала земљу како би срушила њеног дугогодишњег председника Садама Хусеина. Амерички председник Доналд Трамп упозорио је да се америчке трупе неће повући ако Ирак не надокнади новац утрошен за америчке базе у земљи, те је обећао санкције ако Ирак то одбије.

Тајне службе поново убијају где стигну! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА