Најновије

АМЕРИ У ПРОБЛЕМУ: Распушта се једна од најелитнијих специјалних једица америчке војске! (ВИДЕО)

У историјској одлуци за америчких специјалних снага, јединице за кризне реакције (CRF) биће распуштене, а њихови оператери и опрема ће бити прерасподељени тим снагама.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Јединице CRF су елитни кадар зелених беретки који су се специјализовале за директне акције (DA), противтероризам (CT) и спашавање талаца (HR). Свака група специјалних снага (1., 3., 5., 7. и 10.) има јединица CRF, а они се сматрају стратешким резервама сваке борбене команде у случају ванредних ситуација широм света. CRF су се звали јединицама за борбу против екстремиста (CIF).

COFREP је сазнао да је Команда за специјалне операције војске Сједињених Држава (USASOC) у сарадњи са Првом командом специјалних снага (1. SFC) одлучила да распусти CRF-ове јер се каже да су недовољно искоришћени и због недостатка оператора.

Одлука се, међутим, поклапа са текућим преокретом од операција борбе против тероризма (CT) и директне акције (DA) до неконвенционалног рата (UF) и стране унутрашње одбране (FID), јер се Министарство одбране SAD иде ка директном сукобу са противницима попут Русије и Кине.

Потез који је предвидео одлуку о распуштању CRF-а десио се почетком ове године. У јануару је америчка амбасада у Багдаду била под опсадом ирачких протестаната и иранских милиција пре и после циљаног убиства иранског генерала Касима Сулејманија.

Међутим, Централна команда (CENTCOM), борбена команда која је одговорна за то подручје операција, и Централна команда за посебне операције (SOCCENT), подређена команда одговорна за специјалне операције у истом AOR-у, одлучила је уместо морског елемента уместити елемент компаније, 1. батаљона, пете групе специјалних снага (А / 1/5), јединице CRF одговорне за Блиски Исток. Порука је била јасна - не требамо те.

Виши оператер CRF-а рекао је COFREP-у да „CRF није био активан од краја 2011. године, а осим тога, Национална мисија (Заједничка команда за посебне операције) може стићи тамо једнако брзо. Зато су сви остали оне су на блоку за сечење. 

А ту је и конкуренција. Када имате посебне мисије 1. нивоа, као што су Delta Force и SEAL Team 6, чија је главна улога да реагују на CT и HR сценарија широм света, CRF се осећају сувишним и луксузним. А одржавање и одржавање CRF-ова далеко је јефтино.

Поред стандардних школа специјалних операција, сви оператери CRF-а морају проћи Курс напредне спасавање, анализе циљева и техника експлоатације (SFARTAETC), а неки и кроз Снајперски курс специјалних снага (SFSC), од којих оба трају девет недеља. Тако се много времена и новца улаже у способност која се не користи.

Муњевит напад на Либију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији, Бизнис Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА