Најновије

"ЈОШ 2016. САМ УПОЗОРАВАО ТРАМПА НА ПАНДЕМИЈУ" Бил Гејтс шокирао признањем, знали су шта ће се догодити

Оснивач Мајкрософта и мулти-милијардер Бил Гејтс рекао је да је покушао упозорити новоизабраног председника Доналда Трампа на опасности од велике пандемије вируса убрзо након председничке трке 2016. године, али напоменуо је да се осећа кривим што није то урадио још гласније.

Бил Гејтс (Фото: Јутјуб)

"Одабрао сам, кад сам се срео са људима с врха, у Европи, САД-у, широм света, да разговарам о овом ризику од пандемије", рекао је за Вол Стрит журнал у интервјуу објављеном у понедељак, објашњавајући да је чак изнео случај америчком председнику током састанка у децембру 2016. у Трамп Тауеру.

- Осећам се ужасно. Смисао разговора био је да бисмо могли предузети мере и умањити штету. ... Волео бих да сам учинио више да скренем пажњу на опасност - казао је Гејтс.

Он каже да је, иако су се многи светски лидери у принципу слагали са његовим саветима, мало ко предузимао било какву акцију да се припреми, што га је навело да сам почне да тражи потенцијална решења.

"Кад год бих вас питао о респираторним вирусима, на пример, колико је важно изоловати школе, колико далеко вирус може да се преноси, па чак и ... да ли маске заправо помажу или не?" - на таква питања није било прецизних одговора, рекао је.

Кроз Фондацију Бил анд Мелинда Гејтс, основану 2000. године, технолошки предузетник и његова супруга обратили су пажњу на бројне здравствене кризе широм света, укључујући финансирање лечења еболе и вируса Зика, а сада ублажавају ефекте Ковид19.

Фондација је издвојила око 250 милиона долара за борбу против болести - коју Гејтс назива „најдраматичнијом ствари у мом животу“ - са надом да ће коначно наћи вакцину.

"Сваки дан помислимо - понестаће нам стаклених бочица!" рекао је, описујући свакодневне задатке које обављају у потрази за леком.

"Можда мислите да је то једноставан део, али нико никада није направио 7 милијарди вакцина."

Неки критичари оптужују милијардера да има превелики утицај на глобалну здравствену заједницу, пребацују му да одлучује које ће болести имати приоритет над другима, пише РТ.

Али Мајкрософт-могул је инсистирао на овоме: „Све што радимо је да трошимо свој новац и делимо своје мишљење“, додајући: „Не доносимо одлуку на крају дана ми, већ неко други.“

Хиперзвучна ракета Кинжал тестирана са стратешког бомбардера дугог домета Ту-22М3М. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА