Најновије

АМЕРИКА ШАЉЕ ОРУЖЈЕ НА ТАЈВАН: Кина предузима неопходне кораке

Након што су Сједињене Америчке Државе одобриле додатну продају оружја Тајвану за 2,4 милијарде долара, Министарство спољних послова Кине саопштило је да ће преузети неопходне кораке како би земља сачувала сувернитет и безбедност.

Амерички бродови (Фото: US Navy)

Кина је поручила САД да прекине са продајом оружја Тајвану, како се не би погоршали односи две велесиле, рекао је портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин, пренео је Ројтерс.

Кина је у понедељак саопштила да ће увести санкције "Локид Мартину", "Боинг дифенсу", "Рајтеону" и још неким америчким компанијама које буду умешане у продају оружја Тајвану.

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Тајвану 100 обалских одбрамбених система "Харпун" који је произвео "Боинг", у уговору који има потенцијалну вредност до 2,37 милијарди долара, саопштио је Пентагон.

Тај потез долази неколико дана након што је Стејт департмент одобрио и потенцијалну продају још три система наоружања Тајвану, укључујући сензоре, ракете и артиљерију, чија би укупна вредност могла бити 1,8 милијарди долара, што је изазвало Кину да запрети санкцијама, преноси Ројтерс.

Овакве акције САД дешавају се у тренутку када Трампова администрација појачава притисак на Кину пред председничке изборе 3. новембра и када расте забринутост због намера Пекинга према Тајвану.

О хаосу и нападима на цркве у Пољској прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА