Најновије

НАТО ОСТАЈЕ У АВГАНИСТАНУ! Столтенберг разговарао са Милером!

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг разговарао је са вршиоцем дужности министра одбране САД Кристофером Милером о опредељености Алијансе да остане у Авганистану колико год је потребно, изјавила је данас његова портпаролка, усред спекулација да би председник Доналд Трумп могао наредити брзо повлачење америчких трупа из Авганистана.

НАТО војска. (Фото: Јутјуб)

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску рекла је да је Столтенберг у петак разговарао са Кристофером Милером о "агенди војне алијансе од 30 држава под водством САД, укључујући ситуацију у Авганистану" и да се "позиција НАТО-а није променила" у погледу њене безбедносне улоге у земљи разореној сукобима, преноси АП.

- Ниједан савезник НАТО-а не жели да остане дуже него што је потребно. Истовремено, желимо да сачувамо добитак постигнут жртвама и осигурамо да Авганистан никада више не постане сигурно уточиште за терористе који могу да нападну САД или неког другог савезника у НАТО-у - рекла је Лунгеску.

НАТО је преузео на себе међународне безбедносне напоре у Авганистану 2003. године, две године након што је коалиција предвођена САД збацила талибане због пружања уточишта бившем лидеру Ал-Каиде Осами бин Ладену.

Алијанса је 2014. године почела да обучава и саветује авганистанске снаге безбедности, и постепено је извлачила трупе у складу са мировним споразумом уз посредовање САД.

- Подржавамо авганистански мировни процес и као његов део настављамо да прилагођавамо своје присуство - рекла је Лунгеску. Навела је да је НАТО своје присуство смањио на испод 12.000 војника, а више од половине њих није из војске САД'.

Американци често чине најмање половину војника који учествују у мисији, а у августу их је било око 8.000. НАТО савезници и њихови партнери ослањају се на ваздушне снаге САД, транспорт, логистику и медицинску помоћ за рад.

Мало је вероватно да би мисија могла да функционише ако остане без значајне америчке помоћи, наводи АП.

Трамп је твитовао 7. октобра да "до Божића треба да имамо мали преостали број наших храбрих мушкараца и жена који ће служити у Авганистану", што је затекло оружане снаге САД и њихове савезнике, подсећа агенција.

Трамп је прошле недеље отпустио министар одбране Марка Еспера и поставио, како преноси АП, тројицу "чврстих лојалиста" на врховна места, а Милера, који је до недавно био директор Националног центра за борбу против тероризма, за вршиоца дужности министра одбране.

Према АП, Еспер је сарађивао са војним лидерима како би одговорио Трампа од потпуног повлачења трупа из Авганистана и Сирије.

Шта се дешава у Црној Гори? Функционер Миловог режима отворено позива на рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА