Најновије

КИБОРГ ВОЈСКА СА ЧИПОВИМА: Амерички војници имаће супер моћи, али под једним условом!

Научно-истраживачка служба војске САД тврди да ће у блиској будућности амерички војници имати супер моћи – научници су близу да декодирају мождане сигнале и направе револуцију у војној сфери. Међутим, то није једини програм Пентагона усмерен на „побољшавање“ војника уз помоћ нових технологија.

Америчка војска. (Фото: marines.mil)

Амерички научници су уз помоћ специјалних алгоритама и математике недавно успели да одвоје мождане сигнале који су одговорни за поступке од оних који не утичу на понашање човека. Према њиховим речима, не само да су успели да издвоје те нервне импулсе, него су и открили који је од њих за шта одговора. То у будућности може довести до настанка рачунара који је способан да управља војником директно преко мозга. Научници су сигурни – технологија ће бити веома корисна у зони борбених дејстава.

„Нова технологија ће унапред рећи војнику када му је време да одмори, да једе, да се смири. Могућности те технологије су ограничене само маштом“, рекао је менаџер програма Хамид Крим.

Још једна могућа област примене „можданог компјутера“ је комуникација без изговорене речи, што би било од велике користи обавештајним јединицама које делују ван фронта, у позадини непријатеља.

Крим је навео пример како би овај систем могао да функционише.

„У мислима изговарам поруку, мој преноси компјутер, комуникатор или смартфон је записује и шаље на електронски уређај колеге. Он му шаље моју поруку директно у мозак. Резултат: ми смо се одлично разумели, а да нисмо изустили ни слово“, каже стручњак.

Научници тврде да им предстоји много рада на том пољу и интерфејс „компјутер-човек“ који користи мождане сигнале очигледно се неће ускоро појавити. Технологија се може користити и у мирне сврхе, на пример за обуку.

Борбени киборзи

Агенција Министарства одбране САД одговорна за развој нових технологија за војску (ДАРПА) је пре годину дана добила из буџета 65 милиона долара за програм за стварање интерфејса „човек-компјутер“, који предвиђа уградњу посебног уређаја директно у главу.

Према замисли аутора, чип ће стимулисати различите делове људског мозга како би се побољшале одговарајуће карактеристике војника. Пентагон рачуна да ће временом војницима убрзати реакцију и осетљивост. На пројекту истовремено ради шест истраживачких група, од којих две одговарају за побољшан слух, а четири за бољи вид. То је разумљиво – у савременом рату побеђује онај који први види или чује противника.

Планирају да мозак војника директно повежу са компјутерском мрежом. Циљ пројекта је, како наводи ДАРПА, „прављење уградљивог система који је у стању да осигура прецизну везу између мозга и дигиталног света“. Такође тврде да ће њихов програм помоћу у лечењу људи са слепилом, парализом и отежаним говором.

Инјекције стероида

Осим директног мешања у нервне активности, Пентагон планира да повећа ефикасност војника уз помоћ лекова. Команда војске САД је прошле године на сајту државних набавки објавила необичан захтев – истражити како на борбену способност војника утичу стероидни лекови. Позвали су заинтересоване организације да спроведу клиничка испитивања како инјекције тестостерона утичу на грађу, мишићну масу, равнотежу протеина и менталне способности човека у условима великог физичког напора и сталног стреса.

Према извештају аутора пројекта, претпоставља се да ће инјекције стероида спречити процесе катаболизма, смањиће умор и повећаће укупни тонус тела.

Међутим, инјекције тестостерона су далеко од безопасног. Предозирање може довести до повећане агресивности, хормоналних поремећаја, непријатних кожних обољења које на фронту могу трајно онеспособити војника.

Ево о чему су разговарали Дритан и Мило! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА