Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ ВИШЕ ГИНУ У АМЕРИЦИ НЕГО НА ФРОНТУ У ИНОСТРАНСТВУ: Црна статистика је све гора, један закон може да реши проблем! (ВИДЕО)

За Патрика Касерту, пензионисаног морнаричког каријерног саветника са 22 године радног стажа, то је постало упечатљива стварност 25. јуна 2018. Његов 21-годишњи син Брандон - депресиван и утучен због малтретирања и јединици - ушао је у ротор хеликоптера у хеликоптерској морској борбеној ескадрили 28 из Норфолка у држави Вирџинија.

Америчка војска. (Фото: marines.mil)

"Покушавали смо то правилно да решимо и на најбољи могући начин пре него што се било шта од овога десило, али Команда није желела да сарађује или ме саслуша", рекао је ожалошћени Патрик. "А онда када смо ушли у то подручје, неко је требало да се позабави њим. Нико није пружио никакву прву помоц́, а када смо покушали да добијемо све одговоре, (војска) је све само заташкала. "

Нажалост, недаћа породице Касерта спада у статистику у стално растућем досијеу неборбених смртних случајева америчке војске.

Према Конгресној истраживачкој служби (ЦРС), скоро три четвртине свих активних америчких војних страдања између 2006. и 2020. године нису се догодиле у Ираку или Сирији или Авганистану, што се назива прекоморским операцијама за ванредне ситуације, већ на местима која нису сукоб. А од тих 74 процента, 93 процента смрти догодило се у Сједињеним Америчким Државама.

"Између 2006. и 2020. године укупно је 17.645 активних припадника умрло док је служило оружане снаге САД", наводи се у извештају. "Отприлике 13.068 припадника службе умрло је у околностима које нису повезане са операцијама ОЦО од 2006. године. То у просеку износи приближно 913 смртних случајева који нису повезани са ратом сваке године (искључујући 2020)."

"Генерално, припадници војне службе умрли су као резултат несреће, наношења рана себи или болести", претпоставља се у извештају. "Отприлике 16 процената (1.915) је укључивало возила. Алкохол је био фактор у 14 посто свих смртних случајева. Подаци не показују да ли је и алкохол био умешан у смртне случајеве због наношења рана, болести или возила ".

Отприлике 31,8 посто свих смртних случајева сматрало се несрећом, након чега је 24 посто извршило самоубиство, 17,5 посто је било болести / повреда и 3,2 посто убистава. Убијени у акцији, умрли од рана, тероризма и заробљени - заједно - чинили су 20,5 процената. Преосталих 2,9 процената је означено као на чекању / неодређено.

Као што Касерте могу болно потврдити, број смртних случајева самоубистава међу припадницима војне службе узрок је велике забринутости. Та цифра порасла је адраматичном брзином у четвртом кварталу 2020. године, према најновијем тромесечном извештају који је објавио Пентагон, с тим што је војска забележила 156 смртних случајева самоубиством међу свим службама - што је скок од 25 одсто у односу на 125 документованих претходне године.

Неке активисткиње, попут Џенифер Норис - ветеранке ваздухопловних снага која води Војно правосуђе за све - одају почаст онима који нису погинули у борби - сумњају да је значајан део тих смртних случајева оно што она назива "убиством самоубиством".

"Ако дете оде у војску, не може напустити свој положај ако му не иде. Уместо тога, малтретирају их и малтретирају док се не убију ", жалила је она. "А руководство ће се према вама понашати још више као према болу ако затражите помоћ."

С временом је породица Касерта - почев од 2018. године - инсистирала на закону о спречавању самоубистава познатом као "Брандонов закон", који је желео да "побољша процес којим припадник Оружаних снага може бити упућен на процену менталног здравља. ”

Није прошао је у Конгресу прошле године, али Патрик није одустао и нада се да ће бити представљен следећег месеца.

"Идемо за токсичном злоупотребом вођства и злоупотребом моћи", потврдио је Патрик. "Људи мисле да им се то никада неће догодити, али ако имате сина или ћерку у војсци, то звоно на вратима може да зазвони у било ком тренутку."

ЦРС је такође одредио "несреће" као водећи узрок смртности у активној служби на америчким базама, напомињући да је 32 процента војне смрти резултат несрећа на обуци, надмашујући 16 процената војника који су "погинули у акцији" током истог периода. Ипак, "случајне" трагедије постале су превише уобичајене за свакодневне вести.

Прошлог месеца падобранац америчке војске анелите, додељен 82. ваздушно-десантној дивизији, умро је у Форт Брагу у Северној Каролини, "док је изводио ваздухопловне обуке", са неколико детаља о томе шта је пошло по злу. У септембру је још један 82. падобрански падобранац претрпео квар падобрана током скока статичке линије и стрмоглаво пао до своје смрти у Форт Стеварт, Џорџија.

Ваздухопловни брод морнарице такође је умро прошлог месеца, неколико дана након што је покушао да спаси колеге припаднике службе током високо ризичне еволуције у школи ваздухопловних спасилачких пливача у Пенсацоли на Флориди. У јануару је наредник зелених беретки изгубио живот у вежби за слободан пад у близини Елоија у Аризони.

Прошлог јула, осам маринаца и један морнар утопили су се - заробљени у готово 40 година старом амфибијском возилу (ААВ) - током обуке у кампу Пендлетон у Калифорнији. Несрећа је Пендлетонову трећа у деценији која укључује ААВ. 2017. издржало је 14 маринаца и трупозбиљне опекотине када је њихов ААВ УДАРИО изложени гасовод на бази, а 2011. године један марински наредник је убијен када га је ААВ акцелератор заглавио и покренуо под водом.

Нарочито је пораст броја несрећа довео до једногодишње истраге Владиног уреда за одговорност предвиђену за пуштање у мају, рекао је портпарол.

Убиства се такође појављују као алармантни узрок смрти на америчким травњацима. Крајем прошле године, питање сексуалног злостављања и убиства бачено је у мрежу јавности након што је нестала Ванеса Ђулијен, војник у Форт Худу у Тексасу. Њено унакажено тело пронађено је недељама касније у плиткој гробници, а осумњичени - за кога се верује да је сексуално малтретирао и убио двадесетогодишњака - убио се када се полиција суочила прошлог лета.

Најмање 159 војника Худ-а, према Њујорк Тајмсу, погинуло је из разлога који нису били борба између 2016. и 2020. године.

Упркос "превентивности" већине страдања америчких трупа, узбуњивачи и критичари тврде да се проблем само погоршава с обзиром на то да мало ко икад одговара - било да се ради о одржавању штетне културе која није прикладна за неке припаднике војске или дозвољавању прегледа лоше опреме, или неадекватним мерама обуке.

Норис је такође нагласио да велики део проблема лежи у Фересовој доктрини - закону из 1950. године који забрањује припадницима војних служби да наплаћују одштету од владе због личних повреда задобијених у току њихових дужности, а такође спречава породице да поднесу неправну смрт или губитак конзорцијума када припадник службе је убијен или повређен.

"Ако би приватна америчка компанија постигла толико смртних случајева, били би тужени и приморани да направе побољшања и промене", тврдила је она. "Али у нашој војсци не постоји подстицај за то, тако да се то и даље наставља."

Натали Кавам, адвокат са седиштем на Флориди која стоји иза борбе породице Ђулијен за правду, сложила се да је доктрина Ферес постала болна тачка. Нагласила је да се то рутински злоупотребљава и примењује на "сваку ситуацију", а не само у борби, што је била првобитна намера.

"Ферес би требао бити отприлике ратни. Досадило ми је да добијам мејл и телефонске позиве од поремећених родитеља чија деца умиру, а породица нема могућности да се приклони ", додала је. "Не постоји радно место на свету које узрокује оволику смрт и нешто се мора променити."

Да ли Џо Бајден помаже Хамасу? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА