Најновије

АМЕРИЧКИ ЛОВАЦ ЈЕ НАЈБЛИЖЕ НЛО ШТО СУ САД ДИЗАЈНИРАЛЕ: Икс-44 је настао на платформи Ф-22, нема реп, али има ову опасну особину! (ВИДЕО)

Икс-44 МАНТА, што је скрац́еница од Multi-Axis No Tail Aircraft, био је дериват легендарног дизајна Ф-22 компаније Локид Мартин, футуристичког изгледа.

Ф-22 Раптор. (Фото: Јутјуб)

Према часопису Ер Форс Магазин, Локид Мартин је можда дизајнирао до шест различитих авиона сличних Ф-22 Раптор који су били понуђени ваздухопловству. Иако ниједан од њих није прихваћен, наводно је овај дизајн привукао интерес НАСА-е као истраживачке платформе помоц́у које се може тестирати контрола безрепог дизајна помоц́у вектора потиска. Упознајте Икс-44 МАНТА.

Попут Ф-22 на коме се заснивао Икс-44, био би врло невидљив, а можда чак и невидљивији од свог ретходника Ф-22. Прикази концепта Икс-44 указују на то да би он пребацио улазни отвор за усис ваздуха Ф-22 који је дизајниран да дифузира непријатељски радар у себи, уместо да одбија радар споља.

Попут култног стелт бомбардера Б-2, дизајн Икс-44 био је без репа. Без репа, ови безрепи дизајни су по својој природи невидљиви од осталих ребрастих рамова - Икс-44 би имао врло низак радарски потпис. Уместо да користи стандардне контролне површине за маневрисање током лета, МАНТА је маневрисао користец́и вектор потиска, у којем су издувне млазнице двоструког мотора могле да усмеравају издувне гасове у различитим правцима.

Иако иновативни дизајни вектора потиска нису ништа ново. Један успешан руски дизајн у служби са индијским ваздухопловством, варијанта Сухоја Су-30, користи врло високу управљивост захваљујуц́и млазницама мотора за векторско потискивање.

Измењени дизајн делта крила такође је имао пар предности у односу на свог претходника. Дизајн делта крила имају вец́у унутрашњу и спољашњу површину од традиционалних крила, те стога могу да сместе више горива. Коришц́ењем такозваних мокрих крила, познатих и као интегрални резервоари за гориво, вец́а количина горива могла би се складиштити унутра у крилима авиона.

Ова врста складишта горива је релативно честа и омогуц́ава ношење велике количине горива. Поред вец́ег капацитета горива, Икс-44 би имао користи од аеродинамичнијег рама, што би резултирало мањим отпором током лета.

Икс-44 је био један од низа дизајна које је Локид Мартин дизајнирао и уступио америчким ваздухопловним снагама као начин за увец́ање тајних оквира подружнице, мада је овај одређени дизајн можда једини који није имао реп. Са производним линијама Ф-22 које су одавно затворене, мало је вероватно да ц́емо икада успети да видимо Икс-44 МАНТА у лету.

Иза новог нон-пејпера стоји Русија? Вучић о њему не сме да се изјасни! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА