Најновије

НАЈВЕЋА ТАЈНА СИЛА НА СВЕТУ: Стварани су последњих 10 година, раде из сенке!

Пентагон је створио највећу тајну силу коју је свет икад познавао.

Америчка војска. (Фото: marines.mil)

Интензивна двогодишња истрага листа Њузвик открила је да америчка војска управља тајном војском од 60.000 људи, од којих већина ради под тајним идентитетима и из сенке, и који су део ширег програма под називом "смањење потписа".

Десетине хиљада шпијуна - војника, цивила и добављача - делује под тајним именима, на земљи и у сајбер простору. Извршавају домаће и стране задатке, било у војним униформама или у цивилу, једнако у стварном животну и на мрежи. Има их 10 пута више него агената ЦИА а Конгрес ни један једини пут није расправљао о овој војсци, упркос томе што се она коси са америчким законима, Женевском конценцијом, војним кодексима...

Новим "тајним светом" управља неких 130 приватних компанија. Десетине мало познатих и тајних владиних организација подржава програм и финансира га.Годишње око 900 милиона долара оде за лажна документа и шпијунске алатке - од најсавременијих техничких стварчица, до протетике - лажних шака, образа, сочива, перика...

У извештају Њузвика наводи се да ови "војници сенке" оперишу по целом свету, укључујући Пакистан и Западну Африку, па чак и иза непријатељских линија у Северној Кореји и Ирану.

Ови сајбер шпијуни развили су целу мрежу са циљем "смањења потписа" стварних тајних агената, људи и организација. Сви који учествују у овој тајној војсци имају тајне идентитете које мукотрпно и врло пажљиво одржавају.

Извештај, за који је било потребно 600 резимеа, 1000 огласа за посао, десетине захтева да се добију документа на основу закона о доступности информација и сати и сати интервјуа и разговора, представља значајну промену у наративу на који смо навикли.

Традиционално, западни медији описују САД као невине жртве стране шпијунаже, махом руске и кинеске. Упркос бројним доказима који су постојали и пре овог извештаја, текст америчког магазина је ретко јавно признање да и Америка има тајну и врло масовну армију шпијуна.

Шпијунске методе САД су толико напредне да амерички оперативци имају лажне пасоше са различитим биометријским системима које могу да употребе у сврху шпијунирања.

Један такав програм, назван "Трезор 7" - који је Викиликс открио 2017. године - садржи чак 8000 ЦИА-иних алата који се користе у тајном свету електронског шпијунирања. Америчка обавештајна служба уграђује вирусе у стране биометријске и друге системе омогућивши тако америчким сајбер шпијунима да украду стране податке.

"Замислите на тренутак некога ко пролази пасошку контролу. Национална безбедност или ЦИА имају задатак да промене податке на дан када шпијун пролази контролу. А онда их поново врате. То није немогуће", испричао је један кодер који ради за Викиликс у Берлину и који је из страха за своју безбедност желео да остане анониман.

Њузвик је пренео  и један дан у животу Џонатана Дарбија поштара-шпијуна. Дарби није његово право име, као ни име на возачкој. Аутомобил који вози један је од 200.000 федералних аутомобила и није његов.

Дарби је бивши контраобавештајац и шпијун који сада ради за једну компанију за "смањивање потписа". Његов посао је да обиђе 40 пошта у околини Вашингтона, покупи и сортира пошту, проследи рачуне и фактуре онима којима треба, прегледа десетине личних и пословних писама и прати пасоше и возачке дозволе особа које постоје али заправо не постоје, као и другу документацију која служи као основа њихових лажних идентитета.  

Сву папирологију води у две базе које садрже 300.000 правих, лажних и измењених пасоша и виза и других података који се по потреби шаљу и имиграционим службама, полицији и другим институцијама како би шпијуни свој посао могли да раде неометано. Примера ради, чак ни гувернер Вашингтона не зна шта се дешава.

У извештају се наводи да огроман број војника, цивила и плаћеника ради са лажним идентитетима, делом као резултат природног ширења тајних специјалних снага, али и као намеран одговор на изазове шпијунаже у новом добу.

Експлозија Пентагоновог сајберратовања довела је до тога да хиљаде шпијуна свакодневно оперише под тајним именима и измишљеним персонама, са лажним лицима и лажним шакама и лажним адресама и пореским пријавама.

Иако је Њузвик ово представио као никад виђено откриће, треба се сетити да Викиликс већ годинама разоткрива америчке шпијуне. Уз то, не мали број пута су и Русија и Кина и Индија ухватили америчке шпијуне на делу.

Лист наводи да ови напредни шпијунски механизми нису само део америчких контратерористичких напора већ и део Пентагонове одлуке да се озбиљније суочи са Русијом и Кином и њиховим утицајем у такозваној "сивој зони" (временском) простору ван оружаног сукоба.

Писање њујоршког магазина је показатељ да су напори Пентагона првенствено усмерени ка Русији и Кини а да је борба против тероризма на другом месту.

Чињеница да у сивој зони бесни интензивни сајбер рат показује да је Вашингтон заинтересован да одржи сукоб ниског интензитета са ове две супериле, процењују Ситизенови аналитичари.

Извештај се завршава узнемирујућом реченицом да "модерни живот није транспарентан како нам се чини" и да су чак и животи појединаца "легитимна" мета шпијунаже и манипулације, односно да тајна војска задатке спроводи и на домаћем и на страном тлу, у униформи и цивилу, понекад под окриљем приватних фирми и консултантских агенција.

Загреб дошла војска САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА