Најновије

ТЕРОР У МЕТОХИЈИ: Повратници су мета (ВИДЕО)

У Доњој Шипашници код Kосовске Kаменице обијена је црква Свете Петке. Оборен је и оштећен инвентар. То је дванаеста православна црква оскрнављена на Kосову и Метохији од почетка године. Живот Срба повратника на Kосову и Метохији није бољи. Прате их егзистенцијални, а често и безбедносни, проблеми.

Пећка патријаршија (Фото: Јутјуб)

У Истоку, Kлини, највише је српских повратника, али и највише изазова са којима се Срби на Kосову суочавају.

"Проблеми, нападају ме, нападају ме, једно вечери су били па су ме ухватили за грло и давили ме. И нож у стомак, и само кажу – паре, паре", наводи Радоје Пумпаловић из Дубрава код Истока.

Непознати нападачи са капуљачама побегли су када је Пумпаловићима убрзо дошла струја. Али пре 12 дана имали су нови напад. Обили су им улазна врата.

"Ја сам устао, држим једну секиру крај врата и рекох ако уђе или ћу ја њега илi ће он мене. Немам друго, немам куд од своје куће да идем. И оно само изломише врата, пуче. Ја нисам смео ни да излазим ни да отварам врата", описује Радоје.

Пумпаловићи су последње нападе пријавили полицији. А од њених припадника, како кажу, редовно добијају питање да ли знају ко су нападачи. А они не ударају само на кућу ових повратника већ и на њихове забране и имања.

"Оно прво што ћемо одмах да урадимо то је да поставимо видео надзор, аларм, све што је потребно да се те стране бар пробамо да вас осигурамо, колико толико, да се виде ко је, ако недајбоже дође поново до упада, напада, да може да буде ухваћен и процесуиран", истиче директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Пумпаловићи су једни од шест стотина повратника у источкој општини, у 18 села и заселака и у самом граду. Црква Светих апостола Петра и Павла у Истоку је централно место окупљања Срба. У самом граду, има шест српских породица. Међу њима свештеник Небојша са супругом и четворо деце.

"Њима је стварно ускраћена једна слобода. Ето, нико их не угрожава и до сада нису имали никаквих проблема од  комшија овде, али ето другова им недостаје, и те неке слободе, слобода је шири појам, али да има више њихових вршњака са којима би могли да се друже, и да се посвађају и да попричају", истиче парох у Истоку Небојша Секулић.

Најближа школа за четири српска дечака из Истока је на петнаестак километара, у Осојану, највећем повратничком селу у Метохији. Трећина повратника се није задржала а трочлана породица Седларевић у Драгољевцу је последња која се у октобру прошле године вратила.

О увлачењу Вашингтона у дијалог Београда и Приштине прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА