Најновије

АМЕРИКАНЦИМА СЕ ПОНАВЉА ВИЈЕТНАМ: Евакуишу све са којима су радили у Авганистану, али шта је са онима који остају?

Пентагон и Стејт департмент наводно раде на плановима евакуације Авганистанаца са којима су сарађивали и који су сада у великој опасности да им се талибани крваво освете када америчке и савезничке трупе коначно напусте земљу.

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

"Знамо да постоји велики број Авганистанаца који су подржавали Сједињене Државе и коалицију. И да су они сада угрожени, да је њихова безбедност угрожена", рекао је начелник генералштаба, генерал Марк Мајли.

"Знамо да имамо важан задатак да им останемо верни и да урадимо све што је могуће да им осигурамо безбедност и, ако је неопходно, изведемо из земље, ако они то желе", додао је генерал.

Око 18.000 преводилаца чека да добије специјалну имигрантску визу на основу које ће моћи да доведу породице у САД, саопштила је група ветерана Не остављамо никога (Но Оне Лефт Бехинд).

Мајли није детаљније објаснио како ће САД помоћи преводиоцима који напусте земљу али је признао да им време истиче. Америчке трупе требало би да напусте Авганистан до септембра, али је Њујорк тајмс раније ове седмице пренео да би тај рок могао да се помери на јул месец.

Стејт департмент ради на томе да авганистански предовиоци и други који су радили са САД напусте Авганистан, рекао је Мајли.

"Планови се брзо праве, не само за преводиоце већ и за многе друге који су радили са Сједињеним Државама. Постоје категорије приоритета за ове људе. Део је програм специјалне имигрантске визе, али није само то. Стејт департмент ради на том програму а ми ћемо га подржати, као и сваку другу иницијативу коју наше вође предложе", рекао је он.

Мајли није желео да каже да ли САД планирају да користе Гуам као привремену луку за преводиоце док им се не реши питање виза. "Имамо много опција. Не желим да говорим о појединостима. Оно што желим да вам кажем је да имамо моралну обавезу према онима који су нам помагали", поручио је амерички генерал.

Поређења ради, када су се 1975. Американци повукли из Вијетнама, они припадници АРВН-а (Војска Републике Вијетнам, јужновијетнамци који су се борили раме уз раме са Американцима) који су остали у Вијетнаму, а нарочито официри били су мета сурових напада комуниста који су их слали на принудни рад, логоре за преваспитавање. Многи официри су се убили како не би пали у руке вијетконговцима и победничкој Народној војсци Вијетнама (ПАВН).

Човек ког је ухапсио Лукашенко спреман да пропева! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА