Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ СЕ ОСИЛИО! Поменуо непријатеље на Блиском Истоку, па напао Русе! (ВИДЕО)

Израелски медиј Џерузалем Пост осврнуо се у свом данашњем тексту на изјаву команданта Централне команде заповједништва САД-а CENTCOMA), чија је зона одговорности подручје ширег Блиског истока (насловна фото), генерала Кенета Мекензија од понедељка, када је упозорио на, како каже, дестабилизирајуће активности Ирана и улогу Русије и Кине на Блиском истоку.

Америчка војска. (Фото: ria.ru)

На скупу којег је организовао Пентагон, разговарало се о недавном посету споменутог генерала Ираку, као и о тренутним проценама америчких генерала око стања везаног уз Сирију, Либан, Иран и Авганистан.

"Један од приоритета (CENTCOMA-а) је сузбијање дестабилизујућих активности Ирана, који остаје највећа претња стабилности на Блиском истоку", изјавио је Мекензи и додао како верује да је амерички положај у региону имао "одвраћајући учинак на Иран и постало му је теже негирати чињеницу злонамјерних активности с његове стране". У сврху спречавања Ирана САД имају распоређене своје бродове, авионе и противваздућну обрану, казао је генерал.

Расправљајући о улози Русије и Кине, истакнуо је да оне теже већем утицају у блискоисточном региону и јачању веза с тамошњим разним земљама. Русија такође продаје своје ракетне системе С-400 Турској, а последњих година „добродошлицу“ су јој пружили и други амерички регионални савезници, од Египта до Саудијске Арабије. Русија је такођер осигурала војно присуство у Либији и другим афричким земљама, изјавио је амерички генерал, напомињући да Русија и Кина “осјећају пад америчког учествовања" у регији.

"Кина се 2020. удружила с готово свим земљама у региону користећи замке дуга, Иницијативу појас и пут и медицинску дипломатију са својом вакцином (против коронавируса), која је упитне ефикасности, покушавајући проширити свој утицај", казао је генерал.

“Русија је једнако деструктивна у региону, а њено учествовање је углавном опортунистичко и преговарачко. Русија тражи начине да се позиционира као алтернатива Западу, нудећи посредовање у регионалним сукобима, продају оружја, нудећи војну експертизу и судјелујући у регионалним и мултилатералним организацијама ради унапређења својих интереса”, изјавио је Мекензи.

Према његовим ријечима, дугорочно би Сједињене Државе желеле дати одговорност на локалне сигурносне организације које се могу носити с таквом мисијом “без значајних улагања и међународне подршке“.

“Ово је још у будућности, али на крају ово је смер у којем бисмо желели ићи”, закључио је генерал.

Макрона ошамарили приликом званичне посете! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА