Најновије

РАСПРАВА У СКУПШТИНИ О СМЕНИ ЛЕПОСАВИЋА: Кривокапић глуми жртву, Срби му жестоко одговорили! (ВИДЕО)

- Ja сам направио грешку и имам право да је исправим, да сам знао да ће мој избор бити доведен у овакву ситуацију, бирао бих неког као што је Момо Копривица - рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић о свом захтеву за разрешење министра правде Владимира Лепосавића у Скупштини Црне Горе, где се расправља о захтеву за смену министра.

Здравко Кривокапић. (Фото: Јутјуб)

На почетку расправе у Скупштини о смени министра због ставова о Сребреници које је изнео, Кривокапић је свој предлог за разрешење почео да образлаже речима „никад у животу нисам могао да сањам да ће мој избор бити доведен у ову ситуацију“.

„Да сам то знао, ја бих бирао некога као што је Момо Копривица. Али не можете увек у тренутку када се опредељујете за експерте, да водите рачуна какав ће ваш избор бити. Руководио сам се кључним елементом да министар буде професионалац, да има људскост“, рекао је Кривокапић.

Према његовим речима, он је за министре који нису били познати, међу којима је и Владимир Лепосавић, „узео одговорност да на својим плећима понесе тај избор“.

- Веровао сам у договоре које смо имали док нисмо постали Влада. Имао сам одређена сазнања да су таквог карактера да представљају нешто што се у Црној Гори често исказује, да прича рекла-казала може да има било какав утицај. Нисам се освртао на то. Иако је прошло кратко време, ипак је довољно да кроз мајсторско решето дођемо до сазнања које је тачно. Ја сам направио грешку и имам право да је исправим. Једино код нас, јер је неко тако Уставом дефинисао, једини менаџер који нема право да нешто мења је председник владе - рекао је Кривокапић.

Црногорски премијер је казао да постоје два раздобља у његовој шестомесечној сарадњи са Лепосавићем као министром.

- Прво је оно где смо имали коректну сарадњу, где је он уложио напоре да се закон који је безаконит доведе у законита мерила, како би скупштини био предложен закон о верским слободама и да би покушај да неко преко њега атакује на црквену имовину био завршен. Други је део који се тиче навода за моје разрешење, у ком је Лепосавић занемаривао фундаменталне задатке који се превасходно односе на нашу будућност, а то су владавина права и поглавље 23, али не само то, има пуно обавеза које нисмо извршили - навео је Кривокапић.

Министарство правде је могло може више да уради, јер постоје министарства чији је степен реализације 99,9 одсто, објаснио је Кривокапић.

Када је у питању изјава Лепосавића о Сребреници, премијер је додао да „министар Лепосавић није исказао потребан ниво одговорности који носи његова функција, већ је себи дао за право више него што му припада као функционеру“.

- Скупштина није научни скуп, ми морамо да следимо јасну политику владе, а она је од почетка кристално јасна. Обавезали смо се споразумом да поштујемо одлуке релевантних судова и то не сме бити предмет било каквог багателисања. Ако министар правде мисли другачије, онда је то врло опасна ствар, јер представља лични утисак, а не чињенично стање. То нису цивилизацијске тековине друштва које жели да буде демократско - рекао је црногорски премијер.

Кривокапић тврди да је Лепосавићев одговор о Сребреници „дошао као програмирани одговор на програмирано питање ДПС“.

- Овај случај који неко пројектује као нову поделу и жели да је злоупотреби, говори колико смо постали безобзирни у спровођењу партијских интереса - устврдио је премијер.

Исказао је посебно разочарење јер је министар одбио да прихвати личну одговорност.

- Имамо ситуацију да у одбрану Лепосавића стају они који нису ни знали за њега док га нисам предложио за министра. Они исти који су га нападали као и владу. Питање о Сребреници и одговор министра били су нераскидиви део целине. У спортском жаргону, набацивање лопте након које је влада примила аутогол, што је била нечија замисао - рекао је Кривокапић.

Предлагањем разрешења преузео је ризик, како је рекао, да још једном буде означен као непријатељ и издајник, само због правде и истине.

Кривокапић је додао да је је „једина будућност Црне Горе да постане грађанска држава“, те да нема „другог пута до европских интеграција“.

- Колико год желели да уђемо у ЕУ, толико желимо да ЕУ уђе у Црну Гору, баш због прихватања вредности због којих нешто што је процедурална могућност не би било предмет злоупотреба - закључио је Здравко Кривокапић и позвао посланике да гласају по савести.

Радуновић поручио Кривокапићу: Да смо знали како ћете Ви да се понашате, не бисте сеђели ту где седите!

Посланик Демократског Фронта у Скупштини Црне Горе Славен Радуновић је на почетку расправе о смјени министра Лепосавића рекао да овим чином Кривокапић отвара Пандорину кутију и да је сам себе довео у позицију да се тиче лично предсједника Владе, а најмање господина Лепосавића.

- Предсједник Владе је требао прво да обезбеди подршку у Парламенту, а не да иде у расправу и гласању без тога - саопштио је Радуновић.

Према речима Радуновића премијер није изнео разлоге његове нестручности и нерада да би “ми гласали да буде смењен”.

Он је додао да посланици ДФ-а, њих 27 представљају групу људи који већински дели мишљење са министром Лепосавићем и око Сребренице, али и о другим разлозима које је премијер навео у предлогу разрешења министра.

Коментаришући изјаву Кривокапића да би да знао како ће се Лепосавић понашати, уместо њега поставио Мома Копривицу, “посланика партије која га подржава”, рекао је да мисли да је Копривици ту место.

- Да смо знали како ћете ви да се понашате након наше подршке након избора и након гласања да будете Премијер, никад не бисте имали подршку Демократског фронта и не бисте седели ту где седите - поручио је Радуновић Кривокапићу.

Пронађена масовна гробница у Ираку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА