Најновије

ШОК ДЕТАЉИ ИЗРУЧЕЊА СЛОБЕ У ХАГ: Небојша Павковић открио - можемо да га натерамо да слети, друга опција је да срушимо хеликоптер!

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Небојша Павковић испричао је у интервјуу како је имао споразум са Коштуницом да подигну авионе "ловце" и спрече транспорт Милошевића у Хашки суд о Видовдану 2001, али да на крају ипак није добио зелено светло - и због чега.

Небојша Павковић. (Фото: Јутјуб)

Хеликоптер у коме се о Видовдану 2001. године налазио Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ, а којим је транспортован у Хаг, требало је да буде принуђен на слетање и Војска је већ имала план и "ловце" на у приправности, обелоданио је Небојша Павковић. Ипак, Војислав Коштуница, тадашњи председник СРЈ, мада је усмено дао пристанак, на крају ипак није дао званично одобрење да се овај план и споведе.

Коштуница питао да ли може да се спречи изручење

Бивши генерал је у интервјуу испричао шта се дешавало тог судбоносног 28. јуна. Он је нагласио како нико из војске није знао да ће Милошевић бити испоручен суду у Хагу.

- Тог дана, на Видовдан, око 17:00 часова био сам у резиденцији у улици Андре Николића, када ме је позвао Коста Чавошки и питао шта радим. Када сам му одговорио да гледам телевизију, рекао ми је: 'Док ти седиш и гледаш телевизију, ови ти хапсе и изручују врховног команданта Хашком трибуналу'. Питао сам: ко хапси и где се то дешава. Објаснио ми је да Милошевића тренутно воде из затвора - присећа се Павковић.

- Одмах сам назвао генерала Ђаковића, начелника Управе безбедности. Нико ништа није знао о томе. У том моменту позвао је ме доктор Здравко Мијаиловић, начелник Кардиолошке клинике на ВМА, и рекао да са врха зграде ВМА гледа како су у круг Института безбедности, где је сада БИА, слетели хеликоптери и да види како возила довозе Слобу, изводе из 'марице' и уводе у хеликоптер. Са Здравком у друштву био је и мој кум из Ћуприје Душан Мандић, који је то потврдио" - рекао је Павковић и наставио:

- У исто време позвао ме је и председник Коштуница. Када сам му рекао шта се догађа, рекао је да о томе не зна ништа и питао да ли можемо то да спречимо и како. Одговорио сам да можемо да подигнемо дежурне ловце и присилимо хеликоптер да слети.

Шта ако не слети?

На питање новинара шта ако пилот хеликоптера одбије да слети, Павковић је рекао: "Једина могућност је рушење хеликоптера!"

Упитан шта му је на то рекао Војислав Коштуница, Павковић је открио:

- Одговорио ми је да будемо спремни и да ће ми јавити шта да радим. Одмах сам назвао начелника Сектора за РВ и ПВО, генерала Бранислава Петровића и наредио да дежурни пар ловаца стави у највиши степен приправности, да се припреме 2-3 транспортна наоружана хеликоптера, у случају потребе, и да хитно преко контроле летења спречи лет свих хеликоптера и авиона са аеродрома 'Сурчин'', који немају дозволу за летење.

Павковић је наставио:

- Наредио сам да о томе извести команданта РВ и ПВО, генерала Смиљанића, и Оперативни центар РВ и ПВО, да пренесе да ћу им се лично јавити, чим добијем ставове за поступање од председника Коштунице... Пошто ме председник Коштуница није звао како је обећао, позвао сам га да бих га известио о полетању хеликоптера и да добијем наређења о даљем поступању. Међутим, нико се није јављао на телефон.

- Пошто нисам добио везу са председником, који је једини надлежан да изда наређење за употребу авијације, ја а ни било ко из ВЈ нисмо могли да одлучимо да ангажујемо авијацију за спречавање хеликоптера који је превозио Милошевића.

Разни аналитичари и дежурни критичари писали су своје верзије догађаја, да је Павковић за време тог догађаја био у кабинету начелника Генералштаба и у друштву Зорана Ђинђића, и руководио акцијом превожења Милошевића у Хаг, да је лично одобрио употребу војног хеликоптера, за његово превожење, да није одмах обавестио претпостављеног, председника Коштуницу, да је био у вези са извесним британским агентом Монктоном - све ово је бивши генерал окарактерисао као "глупости".

- Уместо даље полемике на тему глупих оптужби, свима који их упућују мени, постављам хипотетичко питање: да су били начелник Генералштаба Војске Југославије у том тренутку, и на мом месту шта би урадили и како? - поентирао је Павковић.

Бела кућа све стопирала, Украјинци остају без америчког оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА