Најновије

ОПАСАН ЗАОКРЕТ! Америка повлачи антиракетне системе Патриот са Блиског истока и приближава их Русији и Кини!

САД значајно смањују број противракетних система у Саудијској Арабији и на Блиском истоку, пошто се пажња војске усмерава на могуће будуће изазове са Русијом и Кином.

ПВО "Патриот". (Фото: namfi.gr)

Министар одбране Лојд Остин наложио је команданту америчке Централне команде, која надгледа тај регион, да током овог лета изврши повлачење у циљу даље реорганизације, наводи Си-Ен-Ен.

Неки делови система и опреме биће враћени у САД због преко потребног одржавања и поправке, док ће остатак бити прераспређен у друге регионе, саопштила је портпарол Пентагона Џесика Мекналти.

Она је нагласила да је ова одлука донета у блиској координацији са земљама домаћинима и са јасним намерама да се очувају и даље све способности повезане са безбедносним обавезама САД у региону.

Званичница Пентагона није прецизирала у ком правцу ће бити преусмерене трупе, а Си-Ен-Ен преноси да се у извештају "Волстрит џорнал", према изворима у америчкој администрацији, наводи да ова акција одражава велику промену у Министарству одбране да своје напоре усмери на супротстављање Кини и Русији као претњама у будућности, удаљавајући се од сукоба на Блиском истоку.

САД су ојачале своје војно присуство у Саудијској Арабији након напада на нафтне објекте у земљи које су приписане Ирану, у септембру 2019. године, што је пореметило глобално снабдевање нафтом.

Након напада, САД су у земљу послале хиљаде војника, као и две ракетне батерије "Патриот" и један систем "THAAD".

САД су такође послале ракетне системе "Патриот" у Ирак да бране америчке снаге након претњи из Ирана.

Према извештају планирано је повлачење осам ракетних батерија "Патриот" из Ирака, Кувајта, Јордана и Саудијске Арабије, а из ове земље повлачи се и систем "THAAD" и смањује се и број ловачких авиона у региону.

Премештање снага из Саудијске Арабије и суседних земаља долази као део ширег америчког повлачења у региону, пошто САД треба да доврше повлачење снага из Авганистана пре 11. септембра, на основу наређења председника Џоа Бајдена, а под Трамповом администрацијом већ је број америчких војника у Ираку смањен на 2.500.

Лавров се огласио о НАТО вежбама на границама Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА