Најновије

ШИПТАРИ СЕ ОСИЛИЛИ: Вашингтонски споразум нема правну вредност

Споразум постигнут у Вашингтону нема правну вредност, јер никада није послат Скупштини, рекао је портпарол привремених приштинских институција Перпарим Круезиу. Даље је додао да ће на следећем састанку између самозваног премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу постићи договор о агенди новог дијалога.

Потписивање Вашингтонског споразума. (Фото: Flickr)

Перпарим Круезиу је у интервјуу за Економиа Онлине рекао да споразум потписан у Вашингтону између тзв. Косова и Србије није легитиман зато што га је потписала Хотијева влада, која је по њему била нелегитимна. Даље, рекао је да су у контакту са САД-ом ради заједничког рада на темама од заједничког интереса, преноси КоССев.

„Да поновим дугогодишњи став премијера Куртија, морам да кажем да пре свега тај документ нема вредност и правну природу једног споразума, јер није усвојен у Скупштини да се расправља или да добије подршку Скупштине и као такав са правом се назива као документ са једностраним обавезама владе, која је у време потписивања овог документа била без легитимитета, а затим је у међувремену доказано да не ужива потребну законитост да би била влада. Поред тога, у контакту смо са САД да бисмо заједно радили на темама које имају заједнички интерес“, каже у интервјуу Круезиу.

За састанак 15. јуна у Бриселу, Круезиу је рекао да је током овог састанка Влада јасно ставила до знања да је узајамно признавање једина финализација коју тзв. Косово прихвата.

„Састанак 15. јуна био је састанак за дијалог. Дакле, не састанак у оквиру процеса дијалога. То је био састанак на којем је премијер Курти у пратњи потпредседника владе Бисљимија (Бислими) изразио и представио визију ове владе у погледу дијалога, захтевајући да као будући процес не буде сличан претходном који је био неусклађен и без претходно договорене агенде. Стога је током састанка постало јасно да се залажемо за дијалог који је добро припремљен са прелиминарним принципима и да на почетку процеса постоји сагласност страна о главним елементима коначног споразума, што значи да ће бити узајамно признавање као отворени захтев тзв. Косова и као очекивање и захтев САД изражени писмом председника Џоа Бајдена“, рекао је он.

Поводом извештаја премијера Скупштини за састанак у Бриселу, рекао је да ако постоји или позив од Скупштине или парламентарне Комисије за спољну политику, Курти је отворен да се одазове. Међутим, рекао је да ће на следећем састанку бити састанци са посредником, тако да ће бити покушаја да се постигне договор о агенди новог дијалога, где ће се разговарати о теми несталих, што је једна од најважнијих тема у било којој дискусији са српском страном.

Влада тзв. Косова је максимално посвећена решавању питања несталих особа и то тражи на сваком састанку који је део било ког процеса који може послужити његовом решавању, нагласио је Круезиу.

„Ако постоји позив Скупштине или парламентарне Комисије за спољну политику, отворени смо да одговоримо на позив који прихватамо у вези са овим питањем“, рекао је портпарол лажне косовске владе и додао:

„Следећи састанак је састанак који је у служби следећег дијалога. Први састанак био је само информативног карактера на коме су представљени ставови тзв. Косова и његов став о дијалогу. На следећем састанку биће одржани посредни састанци са медијатором, тако да ће бити покушаја да се постигне договор на дневном реду новог дијалога, јер је ово неопходно колико је и непремостиво направити раздвајање између овог дијалога и оног првог. Тема несталих особа једна је од најважнијих тема у било којој дискусији коју водимо са посредником и српском страном. Исто је поменуто на првом састанку, иако није била припремљена агенда. Влада тзв. Косова је максимално посвећена решавању питања несталих особа и захтева га на сваком састанку у оквиру било ког процеса који може да послужи за његово решавање. Биће предузете неопходне припреме да би ово успело.“

Премијер тзв. Косова, Аљбин Курти и председник Србије, Александар Вучић састали су се у уторак у Бриселу, у оквиру дијалога, али се стране нису сложиле око покренутих тема. Ово је био њихов први састанак у Бриселу, у оквиру дијалога уз посредовање Европске уније. Нова рунда дијалога очекује се у јулу.

Трамп испрозивао Бајдена! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА