Најновије

ЉАЈИЋ: ЕУ нема снаге да реши косовско питање

Председник СДПС Расим Љајић сматра да је тренутно стање у дијалогу Београда и Приштине "директна последица институционалне кризе и дезоријентације унутар ЕУ, недостатка ауторитета и недовољне снаге међународних преговарача и медијатора".

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

Љајић у ауторском тексту за данашњи "Блиц" указује на то да главни бриселски медијатори не само не знају да изађу из, како каже, очигледног ћорсокака, већ "нису у стању ни да обезбеде имплементацију већ потписаних одредби Бриселског споразума".

Оцењује да то што се успехом сматра и то што су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сели за исти сто говори о недостатку плана, визије и јасне стратегије бриселске админстрације.

Љајић предвиђа да ће Курти у наставку дијалога излазити са новим идејама и предлозима, не обазирући се превише на договоре из прошлости, истовремено избегавајући конкретизацију и решење за било које отворено питање.

Он је мишљења да ће Курти формално демонстрирати спремност на дијалог, а суштински куповати време, за које Љајић сматра да је савезник Приштине.

Друга велика препрека за коначни договор две стране, тврди Љајић, лежи у супротиним позицијама Београда и Приштине у вези са признањем самопрокламоване независности Косова, као и у, како наводи, "неспремности друштава и на тзв. Косову и у Србији на прихватање било каквог компромиса".

Он додаје да предстојећи локални избори на тзв Косову заказани за октобар и председнички и парламентарни на пролеће у Србији "не представљају најбољи амбијент за преговоре који подразумевају болне компромисе".

Подсећа да већи део опозиције у Србији стратегију базира на томе да ће Вучцих под притиском Запада "потписати правно обавезујући споразум", што би, како сматра, била "иницијална каписла за одржавање београдских литија".

Љајић објашњава да се при томе губи из вида да ова међународна заједница није иста као она од пре 20 година, да смо од коначног решења удаљенији него икада и да Вучић, како истиче, свакако не би стављао потпис на споразум којим Србије ништа не би добила и "који би значио његов политички крај".

Љајић на крају упозорава да су велике међународне теме, као што су односи Запада са Русијом и Кином, борба против пандемије корона вируса и тероризма и мигрантска криза потиснуле Западни Балкан, па и дијалог Београда и Приштине, са врха листе међународних приоритета и предвиђа да ће се нове рунде преговора завршити као претходна.

"Слушаћемо излизане фразе међународних посредника како замрзнути конфликт није решење, а то ће, нажалост, бити и даље реална опција. Уосталом, на Балкану су лоше опције по правилу и најреалније", закључује Љајић.

Како су се косовски Албанци осилили, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА