Најновије

ТАЛИБАНИ ШТИТЕ РУСИЈУ?! Постигнут договор са Москвом

Авганистански Талибани неће дозволити да се територија Авганистана користи за напад на Русију.

Талибани (Фото: Јутјуб)

О овоме, као и о намери да заштити регион од других претњи, рекао је на Твитеру спикер политичке канцеларије делимично признатог „Исламског Емирата Авганистан“, повезаног са Талибанима.

Навео је да су се стране усагласиле о несметаном деловању дипломата, амбасада, конзулата и добротворних организација.

Раније су светски медији јавили да су представници Талибана стигли у Москву и састали се са специјалним представником председника Руске Федерације за Авганистан Замиром Кабуловом.

Пре тога, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да се ситуација у Авганистану брзо погоршава. Министар је ово повезао са повлачењем америчких трупа из земље.

Ситуација у Авганистану постала је посебно напета након што су САД и НАТО земље почеле званично повлачење трупа са авганистанские територије 1. маја. Амерички председник Џо Бајден је рекао да ће америчка војска земљу потпуно напустити до 11. септембра. Турска планира да осигура безбедност, посебно аеродром главног града Авганистана, након повлачења америчких трупа.

У међувремену, талибански милитанти се крећу све даље до граница Таџикистана. Напали су војнике у близини границе и заузели три контролна пункта, док су се авганистански војници повукли на таџикистанску територију. С тим у вези, политичари и стручњаци имају забринутост да ће се Русија суочити са приливом избеглица из Централне Азије. Талибани су 8. јула истакли заставу на мосту између Авганистана и Таџикистана.

Какав рат чека Бајдена, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА