Најновије

ПОЗНАТО ШТА СМЕРАЈУ! Лавров открио америчке планове!

Америка настоји да осигура своје војно присуство у централној Азији и после повлачења из Авганистана, међутим, то не би било у безбедносном интересу региона, оценио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров коментаришући могућност да САД изграде своје војне базе у централној Азији.

Сергеј Лавров. (Фото: mid.ru)

"Главно питање за Американце је следеће: Ако су током 20 година у Авганистану имали у одређеном моменту контингент НАТО од 100.000 војника, а ништа нису успели да постигну иако се се налазили на лицу места, какве резултате мисле да могу да остваре са знатно мањим присуством и то изван граница Авганистана", запитао се Лавров на конференцији за новинаре после сусрета са својим суданским колегом.

Лавров предочава да је одговор јасан, јер пре свега постоји америчка жеља да се осигура војно присуство у том региону и да се тако утиче на ситуацију, преноси Синхуа.

Коментаришући перспективе за формирање америчких база у централној Азији, он је изразио сумњу да би нека земља региона била заинтересована да постане талац политике САД.

"Не мислим да би у било чијем интересу било да се претвори у таоца такве политике и таквих намера САД", оценио је Лавров и нагласио да питање присуства страних снага на територијама земаља чланица Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) мора да буде усаглашено у оквиру саме организације.

Лавров је истакао да формирање нових војних база не би било у складу са беyбедносним интересима у централној Азији.

"Не треба њих (САД) питати какве планове имају земље централне Азији, већ се то питање мора поставити тим земљама. Што се тиче других држава централне Азије - Казахстана, Таџикистана, Киргистана - оне су чланице ОДКБ, а сва питања о присуству страних војника на територији било које чланице ОДКБ треба да буде усаглашено у оквиру саме организације", поручио је Лавров.

Примећен амерички конвој натоварен опасном опремом, Курди трљају руке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА