Најновије

ДА ЛИ КОРОНА МОЖЕ СМАЊИТИ МУШКИ ПОЛНИ ОРГАН? Уролог Милошевић открива све нуспојаве злокобног вируса!

Уролог др Александар Милошевић открио је све о утицају корона вируса на мушки полни орган!

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Откако се појавио ковид-19, говори се о томе да потенцијално може да утиче на мушки полни орган и на репродукцију. Шта се о томе до сада зна, за К1 је открио уролог др Александар Милошевић.

"За сада сојеви короне нису показали претерани афинитет према жлезданом ткиву као што су пљувачне жлезде или тестиси. Прави резултати ће бити тек када деца, осетљиви тестиси, значи они пре пубертета, прођу корону, како ће одреаговати и да ли ће одреаговати стерилитетом или не. За сада су то општи знакови слабљења као код сваке инфекције, долази до мањег броја сперматозоида, они су нешто слабије покретни јер сперматозоиди су наше најосетљивије ћелије. Ако попијемо, они ће бити пијанији од нас, ако пушимо они ће више бити отровани никотином него ми. Тако да, један здрав живот сигурно ће мање утицати. Оно што је чињеница је да ми данас живимо јако лоше, мањак кретања, превише компјутера, неактивност доводи до смањења животног потенцијала, а на тај начин и до смањења лучења хормона који доводе до стварања сперматозоида".

На питање да ли је заиста тачно да корона вирус може да доведе до смањења пениса. Уролог каже:

"Ја не могу то да прихватим здраво за готово, то су истраживања. До смањења може да дође ако због инфекције долази до губитка надражаја, смањења либида, аутоматски онда орган није у употреби и може да дође до одређених поремећаја у његовој структури. Ми имамо отприлике шест ноћних ерекција, орган ради и кад нисмо у сексуалној акцији, међутим, ако болест утиче на смањење броја ноћних ерекција, то теоретски може да доведе до смањења органа. С годинама и падом тестостерона долази до смањења броја ноћних ерекција, тестостерон почиње да пада од 40. године, али хајде да кажемо да озбиљније пада после 50".

Он је појаснио и на који начин ковид-19 може индиректно да утиче на смањење мушког "поноса".

"Поред тога што вирус улази респираторно, он улази врло лако кроз плућа у крвне судове и један од првих симптома је коагулација. Наравно да микроколагулације у самим синусоидима, ткивима у пенису, могу довести до запушавања одређеног броја. Ако дође до запушавања, те микрокоагулације могу довести до смањења еластичности ерективног ткива, значи индиректно до смањења пениса, слабијег пуњења крви, слабије функције. Теоретски је све то могуће, не постоји нека велика студија која је то доказала, али сам механизам деловања вируса може да укаже на ту могућност".

Др Милошевић појаснио је и да ли корона вирус може да остави последице у виду стерилитета.

"Оно што дефинитивно имам у пракси, то је релативно кратка студија да би била објављена, то је да стварно пацијенти за време лета, после ковида, имали су нешто мањи број сперматозоида, то је чињеница. Да ли ће се то повратити, то ћемо да видимо. Сигурно непосредно утиче на квалитет сперме, оштећује је, дугорочно ће се видети, поготово код мале деце, код њих не знамо шта ће оставити. Постоји рутинска терапија, ништа специјално се не даје за саме сперматозоиде, али одмор генерално је терапија за све. Ако тело даје сигнал да смо уморни, не треба на силу ништа да радимо".

Онима који су, како каже, "у фази да праве децу", саветује да се не замарају претерано јер то не погодује сперматозоидима.

"Шетње предвече, без трчања, поготово ако сте у фази да правите децу. Јесте битно радити одређене вежбе у неко нормално доба дана, да би се одржао ниво тестостерона".

Уролог открива и да ли вакцине утичу на плодност и да ли саветује мушкарцима да се вакцинишу.

"Последњи подаци које имам да Фајзер има неког ефекта и да треба чекати Фајзер вакцину, за разлику од ових других које питање је колико су ефикасне. Нема података јасних, срећа је што мала деца пре пубертета ређе оболевају. Мислим да Фајзер вакцина сигурно има мањи ефекат на плодност, ако га има уопште, него сама болест, поготово ако дође с температуром. Сама чињеница да у неким потентним годинама када можете да направите децу проживите један период од месец дана са повишеном температуром, вама ће дуго требати да опоравите функцију. Јер, улога скротума, кесице је управо да регулише температуру. Тестиси су врло осетљиви на све негативне агенсе, па тако и на повишену температуру. Сигурно сви процеси који доводе до лошег стања у организму могу да утичу на тестисе, што је најчешће привременог типа".

Због које намирнице Јелена и Новак изгледају тако добро прочитајте ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА