Најновије

КОЈЕ МЕРЕ НАС ЧЕКАЈУ АКО БУДЕМО ПРЕШЛИ 1.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО? Епидемиолози Кон и Тиодоровић упозорили

Смањење броја окупљених на јавном месту, кориговано радно време угоститељских објеката, повећана контрола поштовања мера на сваком месту, а посебно у тржним центрима, може се очекивати уколико пређемо 1.000 новозаражених на дневном нивоу- каже епидемиолог и чан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић и Кон (Фото: Влада Србије)

Да је до 500 на дневном нивоу „прихватљиво“, а када дођу четвороцифрени бројеви то већ захтева предузимање мера, сугласан је и његов колега др Предраг Кон, који је за РТС изјавио, да „о новим мерама и забранама у смислу затварања као што је било тешко да ће бити говора“.

Шта нас чека у наредном периоду све нас занима, док ми у овом тренутку бележимо бројеве заражених и преко 300. Ипак, од увођења нових мера смо још увек далеко, сматрају наши епидемиолози, и апелују да је вакцинација једино решење.

-Све до 500 не захтева неко посебно реаговање, осим апела на оне уобичајене три мере, маска у затвореном, дистанца и дезинфекција. Али ако пређемо 500 морамо да размишљамо о неким додатним мерама, али кад би већ прешли 1.000 онда би морали да реагујемо као и неке друге земље око нас, чак и туристички врло зависне, као Црна Гора, Грчка… а то је затварање ноћних клубова, вероватни би морали да ограничимо рад угоститељских објеката. То би се наравно радило у складу са актуелним бројем оболелих и са епидемиолошком проценом, да ли би било до 24, или до 22 часа. Такође, била би много јача и интензивнија контрола озбиљнија у тржним центрима, јер оно што се запажа је да тамо долази до непоштовања мера у неким случајевима као што је неношење маски и дистанца - каже професор Тиодоровић.

Како би радили угоститељски објекти

Ресторани, кафићи, угоститељски објекти би вероватно могли да раде у ограниченом временском периоду ако би прешли бројку од 1.000 - објашњава професор Тиодоровић.

-Уз поштовање мера ако су у питању затворени простори, а на отвореном би се инсистирало на дистанци. Ако бисмо прешли 1.000, такође и дозвољен број окупљених на јавном месту би се кориговао. Јер, шта видимо из дана у дан, није исто имати 60, 70, 80 новозаражених, а онда преко 300. То ипак указује да је велико опуштање на снази и да тај делта сој ради „свој посао“. Они људи који се нису вакцинисали, они су у великом проблему и зато стоји непрекидан апел о томе да се вакцнишу и да је сада прави тренутак за то - каже професор Тиодоровић.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, за РТС говорио је о могућим мерама, као и о томе шта би се могло догодити ако којим случајем заиста пређемо 1.000 заражених дневно.

- О новим мерама и забранама у смислу затварања као што је било тешко да ће бити говора. Биће сигурно када дођу четвороцифрени бројеви да не могу јавна окупљања да буду као сада, сада је до 500 људи. Све што је више од 500 тражи одобрење од Кризног штаба. Дато је условно шта све треба да се обезбеди, да се заштићени окупљају, али и сведоци смо да се то не поштује. Морамо да подигнемо свест о томе, ја као епидемиолог имамо обавезу да инсистирам на вакцинисаности оних који ће ући у колективе и на заштићености - рекао је др Кон.

Шта нас очекује током лета

Годишњи одмори су у току, путовања се непрекидно одвијају, а циркулација људи је неминовна. Лето је, живот се одвија, а са одмора нам долазе заражени. У највећем броју случајева ради се о невакцинисаним грађанима.

-Не очекујем да ћемо у августу имати неки драматичан скок, али је могуће да ћемо у једном тренутку достићи и тих 1.000. То се ипак очекује касније. Сада је право време за вакцинацију, нарочито они који нису отпутовали, нека искористе период када нема гужви и нека се заштитите пред јесен - објашњава професор Тиодоровић.

У изјави за РТС др Кон је појаснио да за две недеље може доћи до пораста активности, а у том периоду има и фестивала.

- Поуздано се може рећи да наредне две недеље може доћи до пораста активности. За све фестивале, славља достављено је оно што се препоручује, а то је да буду заштићени, да су вакцинисани, да су прележали, тестирани и да носе маску све време. Што се тиче фестивала имали смо пример Егзита и он је добро прошао. Открили смо и заражавања, али није дошло до наглог скока - рекао је др Кон.

Оно што све интересује, да ли ће се одржати фестивали у августу с обзиром да бројке расту, те професор Тиодоровић објашњава да хоће и да ће организација бити регулисана као на Егзиту – потврда о вакцинацији, негативан ПЦР…

-Егзит је добро прошао, верујем да ће тако бити и на другим фестивалима. То је добар пут. За оне који су се вакцинисали нема проблема, њихово је да понесу потврду, што се осталих тиче, неопходан је негативан тест, каже др Тиодоровић.

Трећа доза за најугроженију групу

Увелико се говори и о трећој дози, али само ако су питању ризичне групе.

- Трећа доза се даје али само онима који су у супресији, они који имају ослабљени имунитет због природне болести. Разне болести које јако обарају имунитет, ти пацијенти су у највећем ризику и за њих се препоручује вакцина. Најважније је да се те особе заштите. Јасно је да вакцина не може дуго да држи, таква је ситуација у Израелу, јавља се и у другим земљама. Посебно је битно да они који су старији полако губе ту заштиту и то је сада познато. Ми смо за сада одлучили само за оне који су у озбиљном ризику и имају тешке форме болести, рекао је др Кон за РТС.

Да ли ћемо вирус искоренити у скорије време

Шеф СЗО у Србији др Маријан Ивануша изјавио је да када је потпуно сузбијање вируса у питању, да је тешко да можемо очекивати да ову болест искоренимо у потпуности.

-Нисмо сигурни да ћемо моћи у потпуности да искоренимо овај вирус јер је до сада у свету искорењено само неколико заразних болести. Очекујемо да ћемо вирус ставити под контролу вакцинацијом људи глобално јер је то најбезбеднији начин да стекнемо имунитет и да се заштитимо. Надамо се да ће до краја године бити вакцинисано 40 одсто светске популације а следеће године 70 одсто. На тај начин јако ћемо смањити ризик од појаве нових сојева вируса, па можемо очекивати да се вирус стави под контролу. Али ако не буде равномерније дистрибуције вакцина, ако људи буду неодлучни да приме вакцину, вирус ће имати прилику да мутира, пандемија ће трајати дуже него што је потребно. Наравно у међувремену треба се придржавати добро познатих мера - употреба маске, физичка дистанца, изолација оболелих И карантин за оне, који су били у контакту са њима, рекао је Ивануша.

Др Кон, је за РТС појаснио да „не личи да ће бити елиминисан, на светском нивоу не можете једнако обавити вакцинацију“.

- Вирус опстаје и мења се, самим тим када се промени толико да може да заобиђе имунитет који је створен вакцинацијом личи да ће опстати. То не могу да тврдим, али тако личи. Вакцине које имамо нису живе вакцине и од њих се не може очекивати брзо искорењивање. Овај вирус сада, делта сој, има већи репродукциони број, помиње се да је сада седам, што је врло високо, на почетку је био између два и три. Оно што треба схватити је да немамо вакцину, овај процес би трајао неупоредиво дуже и био би са више разних варијанти - објаснио је др Кон.

Десет земаља спремно да повуче независност Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА