Најновије

Прича шампионке Прековић: Војска Србије, студирање, карате (ФОТО/ ВИДЕО)

Јована Прековић обезбедила је седму медаљу за Србију на Олимпијским играма, а ради се о девојци која је одавно велики шампион каратеа.

Јована Прековић (Фото: Јутјуб)

Јована Прековић је рођена у Аранђеловцу 20. јануара 1996. године, где је успешно завршила основну школу ,,Светолик Ранковић”, а потом и средњу школу, гимназију ,,Милош Савковић”, одличним успехом.

Тренутно је студент ,Факултета за спорт и физичко васпитање и Факултета за спорт УНИОН – Никола Тесла у Београду, а каратеом је почела да се бави 2001. године у карате клубу ,,Књаз” из Аранђеловца чији је и данас члан.

„Да је прави бисер српског и светског каратеа почела је да показује већ у првим годинама своје спортске каријере, те је, поред великог броја освојених домаћих и међународних карате турнира, била и државни првак у свим узрасним категоријама. Након што је 2013. године на Балканском првенству и на Светском првенству за млађе категорије освојила две бронзане медаље, на Балканском првенству 2014. године осваја златну медаљу и постаје балкански шампион у женској конкуренцији у категорији до 55 килограма. Након освајања трећег места и бронзане медаље на Европском првенству 2016. године, 2017. године постаје Европски шампион освојивши златну медаљу на Европском првенству у Турској, у категорији до 61 килограма“, наводи се у њеној биографији на сајту Министарства одбране, а Јована је члан спортске јединице Универзитета одбране Министарства одбране и Војске Србије од 2019. године.

Поред освајања великог броја медаља на Светским премијер лигама и турнирима Серије А (Токио 2017. и 2019. године, Холандија и Француска 2017. године, Шангај и Монтреал 2019. године), на Светском првенству у Шпанији осваја златну медаљу у категорији и постаје светски шампион у женској конкуренцији у категорији до 61 килограма.

Захваљујући својим резултатима, освојеним медаљама и бодовима у олимпјском циклусу, Јована Прековић је већ у марту 2020. године остварила норму за учешће на Олимпијским играма у Токију.

У мају ове године, постала је европска шампионка, у токио је отпутовала 30. јула.

Имала је довољно времена да се спреми, уз Роксанду Атанасов, која је тренира.

„Срећна сам што сам обезбедила карту за Олимпијске игре. На чак 26 такмичења смо учествовали и скупљали бодове за Игре. Желела сам да искористим прилику и да се квалификујем. Осећала сам велики притисак, обзиром да не знамо када ће карате опет бити део Олимпијских игара“, изјавила је Јована пред лет, а доминантно је отворила турнир.

У каратеу, у категорији кумите -61кг, Јована је победила прве три ривалке у групи и дошла до полуфинала.

Са 3:1 је пала Мароканка Бтисам Садини, онда је Перуанка Гранде Риско поражена са 1:0, најтеже је било против Украјинке Аните Серогине.

Она је преокренула против Јоване са 4:3, али је три поена узела Јована у кључном моменту за коначних 6:4.

Са три победе у групи, обезбедила је полуфинале и пре завршног групног окршаја са Ђијаном Лофти из Египта.

Полуфинале је на програму у петак од 13.05, финале је у 13.40.

Већ је обезбеђена медаља јер се не одржава борба за бронзу, добијају је обе поражене полуфиналисткиње.

Навијачи Динама против Легије истакли усташку заставу! Ако дође до меча са Звездом, празне трибине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА