Најновије

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ДОШЛИ ДО ТАЈНИХ ПОДАТАКА ВАГНЕРОВЕ ГРУПЕ: Изнели детаље у јавност (ВИДЕО)

Ново истраживање BBC-ја открило је размере операција једне групе руских плаћеника који раде из сенке под именом "Вагнер".

Либија (Фото: Јутјуб)

Ова прича је смештена на ратиште у Либији, а ту групу повезују са бројним ратним злочинима као и руском војском.

Сада је откривен и Самсунг таблет који је оставио неки борац групе Вагнер који открива кључну улогу ове групе - као и имена ловаца који могу да се прате.

BBC је дошао у посед "листе за куповину" најсавременије војне опреме за коју вештаци кажу да је могла да дође само из залиха руске војске.

Русија негира било какву везу са групом Вагнер.

Ова група се већ неколико година налази под лупом светске јавности због бројних сведочанстава о наводном почињењу ратних злочина, као и повезаности са структурама из војних и обавештајних сектора Русије.

Шта је Вагнер група?

Званично ова група не постоји, али се верује да је чини бар 10.000 бораца. Први пут су се појавили током сукоба на истоку Украјине 2014. године, а потом се причало и о њиховом учешћу у сукобима у Сирији и Либији, преноси BBC.

Процењује се да се око 1.000 бораца ове групе борило на стани генерала Калифе Хафтара у Либији од 2019. до 2020. године.

BBC је Русији затражио до једног бишвег борца да опише ову групу. Он је рекао: „То је структура чији је циљ промовисање интереса државе изван граница наше земље“.

Што се тиче професионалних бораца, рекао је су то или „професионалци рата“, људи који траже посао или романтичари који желе да служе својој земљи. Други борац је рекао за BBC да нема јасних правила понашања ове групе. Ако заробљеник не може да им да неку информацију или не може да ради као роб, онда је „јасно шта се са њим дешава“.

Појавили се још у Украјини

Прва појава Вагнер групе забележена је у борбама на страни проруских сепаратиста у Украјини, када је 2014. Русија анектирала Крим, а отад су се борили на бројним позорницама промовишући руске интересе – у Сирији, Мозамбику, Судану и Средњоафричкој Републици, премда их Русија никад није званично признала.

Званични став највеће земље свијета јесте тај да не зна ништа о споменутој групи чије постојања Путинова администрација оповргава.

Према наводима неких од бивших чланова, група је бројала и до 10 хиљада чланова, а њих се око хиљаду борило на страни генерала Хафтара од априла 2019. године, све док није наступио прекид ватре крајем 2020. године.

Разлози за прикључивање јединици су обично били финансијске природе или су напросто људи са подебљим ратним искуством одлучили да се ставе у ‘незваничну’ службу државе, преноси Јутарњи лист.

Умешаност Вагнер групе у сукобима у Либији досад је била углавном предмет бројних спекулација, све док није откривен Самсунг таблет, остављен од стране борца укљученог у ратна деловања плаћеничке паравојске.

На њему се се, на руском језику, налазили кодна имена бораца којима је могуће ући у траг, а осим тога, постојала је и листа оружја који су чланови потраживали, а коју је – према сведочењима стручњака – могуће добити само од етаблираних структура војних сила као што је руска војска.

На списку потребне војне опреме тако су се нашла четири тенка, стотине калашњикова као и комплексан радарски систем доступан само у складиштима руске војске, како тврди војни аналитичар са којим је BBC ступио у контакт.

Такође, таблет – који је у посед BBC-а дошао посредством либијских обавештајаца – садржавао је информације о укључености плаћеника у минирање цивилних подручја и постављање експлозивних замки, што без адекватног знања представља ратни злочин.

Ко је основао Вагнер групу?

Један експерт којег је контактирала британска медијска кућа споменуо је име Дмитрија Уткина, бившег припадника ГРУ-а, руске војне обавештајне службе за којег се верује да је оснивач Вагнера обзиром да је управо то било његово кодно име унутар бивше службе. Поред Уткина, експерт је навео име Јевгенија Пригожина, богатог бизнисмена блиског председнику Владимиру Путину. Споменуо га је у контексту директора компаније Евро Полис.

Ову фирму је америчко министарство финансија санкционисало 2018. године називајући је руском компанијом која је уговорила заштиту сиријских нафтних поља. Истраге западних новинара повезују Пригожина са Вагнером. Увек је порицао билу какву везу и са поменутом фирмом и плаћеничком групом, преноси BBC.

Шта се догађа у Донбасу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92/Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА