Најновије

''ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА'' БЛИСКОГ И СРЕДЊЕГ ИСТОКА ДОЖИВЕЛА НЕУСПЕХ: Потпуна катастрофа

Спољна политика САД за демократизацију земаља Блиског и Блиског истока, вођена од почетка 21. века, завршила се неуспехом, о чему сведоче најновији догађаји у Авганистану. О томе је у суботу, 14. августа, на свом Телеграм каналу писао руски сенатор Алексеј Пушков.

Американци (Фото: US Army)

„Дубина неуспеха спољне стратегије САД, која је почетком 2000 -их поставила себи задатак „демократизације“ Блиског и Средњег Истока, је очигледна. Резултат је овог курса потпуна катастрофа“, напоменуо је политичар.

Раније, 14. августа, објављено је да су запослени у америчкој амбасади у главном граду Авганистана Кабулу добили инструкције да почну уништавање поверљивих докумената, као и предмета који приказују националну заставу или логотипе америчких институција. Напомиње се да се ради о стварима "које се могу злоупотребити у пропагандне сврхе".

Након најаве повлачења америчких трупа, талибанска терористичка група извршила је брзи напад на положаје авганистанске војске. Стање авганистанске владе сваким даном постаје све критичније. Током протекле недеље талибани су успели да заузму престонице 16 провинција. 12. августа пала су два велика града: други по величини у земљи, Кандахар, и следећи Херат. Грађански рат у Авганистану траје од 1979. године. Држава је уврштена на листу најсиромашнијих земаља света. Буџет Авганистана у великој мери зависи од финансијских инјекција трећих земаља.

Како Турска заузима бивше совјетске републике, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА