Најновије

ВАНРЕДНИ САСТАНАК НАТО ПАКТА: Тема позната

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је данас да је за петак заказао ванредни састанак шефова дипломатија држава чланица НАТО како би разговарали о Авганистану.

Јенс Столтенберг (Фото: РИА Новости)

"Сазвао сам за пета, 20. август ванредни виртуелни састанак министара спољних послова НАТО како бисмо наставили нашу блиску координацију и разговарали о заједничком приступу према Авганистану", навео је Столтенберг на Твитеру.

Столтенберг је раније данас за Би-Би-Си Ворлд Њуз оценио да је трагедија што су се авганистанске снаге безбедности тако брзо распале.

Он је окривио владу Авганистана за неодлучност и лоше руковођење државом и логистиком, а за војнике је рекао да су "храбри и професионални".

Генерални секретар НАТО је рекао да је северноатлантска алијанса ушла у Авганистан након напада на САД 11. септембра 2001. године и предочио да сада, када је Америка одлучила да прекине своје војно присуство у Авганистану, то није била практична опција за останак европских савезника.

Бајден: Повлачење војске није могло да прође без хаоса

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да не верује да би било могуће да се америчке трупе повуку из Авганистана без "хаоса" који се могао видети последњих дана.

На питање новинара АБЦ Њуза да ли се повлачење могло боље осмислити, Бајден је одговорио одречно, преноси Ројтерс.

"Не. Идеја да постоји начин да се изађе без хаоса какав је настао, мени није позната. Не знам како је то могуће", одговорио је председник САД.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да намерава да задржи америчку војску у Авганистану док се последњи Американац не евакуише, "макар то значило и пробијање последњег рока за повлачење трупа, 31. августа".

Бајден је одбацио критике да су САД морале да ураде више по питању евакуације и повлачења, која су досад обележили насиље и хаос у главном граду Кабулу, пошто је на стотине хиљада људи покушало да побегне од талибана, који сада држе власт, преноси АП.

Председник САД изјавио је за америчку медијску кућу "АБЦ њуз" да ће "учинити све што је у његовој моћи" да евакуише Американце и америчке савезнике из Авганистана пре 31. августа.

Упитан у пар наврата - како администрација планира да помогне Американцима да напусте Авганистан после 31. августа, Бајден је одговорио да "уколико и остану амерички држављани после планираног рока, војска ће остати и извући их све".

По доласку талибана на власт у недељу, око 15.000 Американаца је остало у Авганистану, а војска је до сада евакуисала 6.000 људи, додаје CNN, не прецизирајући колико је међу њима америчких држављана.

Шта се за то време догађа у Капитолу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА