Најновије

И БРИСЕЛ ДЕЛИ ПАЦКЕ ВАШИНГТОНУ: Бајденове речи су спорне

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ назвао је данас недавне изјаве америчког председника Џозефа Бајдена о изградњи нације у Авганистану „спорним” и окривио америчку администрацију због тога што су финансијска улагања дала врло скромне резултате у тој земљи.

Жозеп Борељ (Фото: МСП Русије)

Борељ је то рекао у обраћању европским посланицима на видео састанку који је био посвећен тренутној ситуацији у Авганистану.

Он је изразио збуњеност због недавне Бајденове изјаве да је америчка интервенција у Аганистану одувек спречавала терористички напад на САД и да „никада није требало да ствара јединствену централизовану демократију”, преноси Политико.

"Учинили смо много како бисмо изградили државу у Авганистану ... државу која би могла да гарантује владавину права и поштовање права и основних слобода”, рекао је Борељ.

Додао је да оно што се сад догодило покреће многа питања о двадесетогодишњем ангажовању Запада у Авганистану и шта су они могли да постигну у земљи.

Такође шеф дипломатије ЕУ подсетио је да је главни циљ америчког и међународног ангажовања била борба против Ал-Каиде након напада 11. септембра, али да су се постепено колективне амбиције преусмериле ка изградњи модерне државе Авганистан.

Борељ је позвао америчке званичнике да буду опрезни у погледу своје подршке стварању „владе националног јединства” са талибанима и бившим члановима владе.

О евакуацији српских држављана из Авганистана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА