Најновије

НЕМАЧКА ТАЈНА СЛУЖБА ЗАКАЗАЛА: Драма на аеродрому у Кабулу резултат лоших обавештајних података

Немачка тајна служба БНД, по свему судећи, погрешно је проценила ситуацију у Авганистану, а због лоших обавештајних података сада траје драма на кабулском аеродрому, оцењује данас "Дојче веле" (DW).

Аеродром у Кабулу. (Фото: Јутјуб)

Када је пре неколико дана Бруно Кал, шеф обавештајне службе БНД изашао пред посланике да им објасни шта се збило у Авганистану, многи су седницу напустили запањени.

Како су рекли, Кал је признао да БНД уопште није рачунао да ће се талибани прошетати до центра Кабула и тако лако преузети власт.

БНД је у Авганистану је доживео драматичан пораз и тако довео владу Ангеле Меркел у неугодну позицију, додаје "Дојче веле".

Јер, још у јуну је шеф дипломатије Хајко Мас у парламенту искључио могућност да "талибани за неколико недеља преузму власт".

Како се претпоставља, та његова прогноза заснивала се управо на проценама немачких тајних служби.

Савезна влада редовно добија информације о општој безбедносној ситуацији од БНД, Службе за заштиту уставног поретка која делује на домаћем терену и војне тајне службе МАД.

Међутим, сви они, пре свега БНД, потпуно су превидели да ће се након повлачења страних трупа из Авганистана немачки држављани и авганистански сарадници тако брзо наћи у највећој опасности, додаје се у тексту немачког медија.

У прилог томе говоре ужурбане мере за спашавање на аеродрому у Кабулу.

Бивши високопозиционирани агент БНД Герхард Конрад каже да тајне службе морају да имају бројне сараднике на терену, што, како је рекао, у Авганистану вероватно није био случај.

"Оне морају да познају кретање противника, талибана. Оне морају такође да познају и снаге, намере владе", рекао је Конрад за јавни сервис АРД.

За БНД и канцеларски кабинет анализа учињених грешака тек је почела, а њоме ће се сигурно позабавити и нови сазив Бундестага након парламентарних избора 26. септембра, можда у облику парламентарног анкетног одбора, оцењује "Дојче веле".

Онда ће, додаје се, и Ангела Меркел морати да сведочи јер БНД спада у надлежност канцеларског кабинета.

Тада би сведочила као пензионерка – после избора се повлачи из политике – али ће морати да преузме одговорност за евентуално заказивање тајних служби у Авганистану у њеном мандату, закључује се у тексту "Дојче велеа".

Украјина санкционише новинаре, судије и политичаре! Угашен водећи опозициони информативни сајт! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА