Најновије

РАДУЈ СЕ, ЦРНА ГОРО! Владика Методије устоличен, вијоре се спрксе тробојке, славље испред манастира! (ФОТО/ВИДЕО)

Епископ будимљанско-никшићки Методије устоличен је у манастиру Ђурђеви Ступови. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх Порфирије.

Устоличење владике Методија. (Фото: Јутјуб)

Поклицима "достојан" у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије.

Патријарх Порфирије је обраћајући се епископу Методију рекао да је епископ будимљанско-никшићки рођен у Сарајеву, граду где се укрштају путеви и народи, али да је поникао у Црној Гори.

Патријарх је након устоличења епископа Методија казао и да црква није ту да би решавала социјалне или политичке проблеме или, како је казао, надметања у томе ко је у праву.

"А поготову није ту да би заузимала ову или ону страну, јер црква је цјелина и саборна, све оно што се не разумије међусобно", поручио је Порфирије и додао да постоје они који не разумеју шта је црква.

Патријарх је рекао да нема црква амбиције, "јер ако има издаје себе, ако има онда није Христова, да замени било коју политичку странку, да буде такмац у стварању граница од овог света, једино што је непролазно јесте да смо људски род и да смо личности, све остало је релативно", поручио је патријарх.

Порфирије је казао да је епископ Методије духовно стасаво уз митрополита Амфилохија, а да се образовао и ван Црне Горе.

"Црква није од овога света, али јесте у овом свету, јер овај свет без цркве не постоји, односно нема смисла. Онима којима црква смета хели би или да цркву прогласе оним што она није или да је прогласе оним што није, или да је прикажу другачијом него што јесте, некада би хтели и цркву да увуку у своје земаљско блато", поручио је Порфирије.

Устоличењу су присуствовали премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, министри Весна Братић, Милојко Спајић, Алексанадар Стијовић, Ратко Митровић. У Беранама су и функционери ДФ-а, Демократа, као и председници неких општина.

Испред манастира Ђурђеви Ступови је и велики број верника. 

Posted by Budim.Info on Saturday, September 25, 2021

Епископ Методије последње три године био је еписког диоклијски и најближи сарадник митрополита Амфилохија, да би га сабор СПЦ у мају поставио на чело епархије са седиштем у Беранама.

Ловци на терористе постали лак плен, каплару није било спаса, погођен је снајпером! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС, РТЦГ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА