Најновије

Ширење НАТО-а на Украјину прешло би црвене линије и приморало Русију и Белорусију да делују

И Русија и Белорусија сложиле су се да "предузму мере" како би осигурале безбедност обе земље ако би дошло до било каквог проширења инфраструктуре НАТО-а на суседну Украјину, открио је Кремљ.

Лукашенко (Фото: president.gov.by)

На састанку у Сочију у оквиру посете белоруског лидера Александра Лукашенка његовом руском колеги Владимиру Путину, договорено је да ће још један потез алијансе предвођене САД-ом наићи на снажан одговор, рекао је портпарол руског председника .

Дмитриј Песков је додао да су двојица лидера у више наврата разговарали о теми потенцијалног приступања Украјине војном блоку и да би свака врста потеза прешла једну од Путинових „црвених линија“ о којима је више пута раније говорио. Такав догађај захтевао би неки облик одговора "који би осигурао безбедност наше две савезничке државе", додао је Песков.

Забринутост због придруживања Украјине НАТО-у није нова, а Путин је још у јуну јасно рекао да ће се приступање Кијева тој организацији сматрати безбедносном претњом. У то време, он је такође похвалио „паметне“ Украјинце што се противе било каквим покушајима да се њихова држава придружи блоку под америчком контролом, објашњавајући да „не желе да буду преговарачки чип или топовско месо“.

Ипак, украјински лидер Владимир Зеленски планира да угости 15 земаља које ће овог месеца учествовати у комбинованом програму војних вежби (Комбиновани напори 2021), у јавно објављеној нади да ће учврстити присуство НАТО-а у Црном мору.

"На граници између Русије и Белорусије настаће неприхватљива ситуација", рекао је Лукашенко, даље наводећи да "руководство у Украјини не брине о бригама свог народа и не чује нас како изражавамо ту забринутост". Додао је и да би ескалација ситуације могла укључивати "распоређивање пројектила одговарајућег домета".

Ни Лукашенко ни Путин нису сами који изражавају своју дубоко укорењену забринутост око уласка Украјине у НАТО. Мађарски министар спољних послова такође је у петак изразио бојазан због придруживања Украјине тој организацији, али на основу тога што није испунила тражене критеријуме. Петер Сијарто рекао је да је Кијев одговоран за кршење права етничких Мађара у Украјини, додајући да та земља још није постигла потребне "демократске стандарде" који су потребни за улазак у блок.

Турска довози десетине тенкова у Сирију у припреми за супротстављање руској офанзиви. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА