Најновије

СРБИЈА ВРИ - РЕЖИМ ГУБИ КОНТРОЛУ: Нови масован протест одржан данас у Београду

На Теразијама је данас одржан трећи по реду протест за безопасан ваздух, који организује Еко стража.

Протест (Фото: Јутјуб)

На Теразијама се налазило преко хиљаду грађана који су желели да изразе незадовољство због степена загађености ваздуха на територији читаве Србије.

Протест је мирно завршен, уз аплаузе подршке упућене свима који леже у болницама, свима који се боре за чист ваздух и здраву животну средину.

Еко стража је најавила за две недеље протесте за ваздух широм Србије, позивајући данас присутне да се придруже као подршка мањим местима.

“Јуче су наши суграђани добили батине јер су бранили своју земљу, систем нас је довео до грађанског рата. Велики изазови су испред нас, нико неће остати на цедилу, солидарни смо! Проблем загађења се гура испод тепиха, Београд је на најнижој топ лиси. Педесет људи дневно умре од загађења, годишње 1.500 људи, то је више од короне. Загађење не морамо ни да меримо, ми га видимо, осећамо и то нам убија децу. Стоп еколошком избеглиштву” одржао је уводну реч Бојан Симишић из Еко страже.

“Живи можда јесмо, али здрави док удишемо најзагађенији ваздух у Европи. Око 50.000 људи годишње код нас умре од можданог и срчаног удара. У Лансеру је објављено да дуготрајна изложеност честицама загађења повећава овај ризик, теба ли нам то још? Електране, топлане, издувни гасови су нешто што ствара честице које иду директно у крвоток и оштећују артерије изазивајући генерална трајна оштећења. Батут ПМ2.5 честице не излаже у својој статистици и не помиње их! Натерајмо институције да раде свој посао”, упозорила је Маријана Матејић-Спасић, докторка медицине и апеловала на ношење маски не само због короне већ због загађења.

Они су најавили ново протестно окупљање за две недеље.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА